fbpx

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Bodystore

Sommaren 2021 fick vi beskedet att vår dotter var allergisk mot mjölk och ägg. Det var en lättnad att vi fick ett svar på varför hon haft så mycket eksem men såklart jobbigt att lägga till fler födoämnesallergier i familjen (läs min glutenfria guide här). Men tur i oturen så gör ju mitt stora matintresse att jag tycker det är roligt att grotta ner sig i denna nya värld av mjölkfria produkter. Jag har skrivit mer om detta i min bok ”Gott utan gluten, mjölk och ägg” som innehåller 65 recept – middagar, frukostar, bakverk och annat gott. I boken beskriver vi hur vi lyckades få detta att bli något positivt för Mila och övergången gick bättre än vi  någonsin kunnat. Hennes standardfrukost innan var två stekta ägg och ett stort glas mjölk. Men vi lyckades ställa om och nu ett drygt år senare kan jag meddela att det går utmärkt. Så idag tänkte jag ge er massor av tips hur vi har tänkt i denna omställning och självklart tips på mjölkfria produkter som vi gillar – välkommen till en mjölkfri guide!

Ett tillägg att göra redan nu är att vi upplever att Mila tål spår av mjölk och därför kan vi välja t ex veganska produkter som kan innehålla spår av mjölk.

Mjölkfri lasagne

Mjölkfri middag

Vi har alltid använt en hel del mejeriprodukter när vi lagar mat och det är det många som gör. Vi har i grädde för att göra såsen krämig, tillsätter créme fraiche i soppan, gratinerar lasagnen med ost och så vidare. Vi ställde oss frågande till hur det nu skulle smaka och om vi skulle äta samma mat allihopa eller laga special till Mila. Snabbt bestämde vi oss att målet är att i så stor utsträckning som möjligt laga mat som vi alla kan äta. Och vi blev positivt överraskade! De mjölkfria produkterna har ofta en viss bismak som kan ta över om man t ex gör en gräddsås eller en tzatziki. Men om man har en mängd mjölkfri grädde eller creme fraiche i en sås eller soppa för att göra den krämig så går det utmärkt. Självklart kan man även anpassa kryddning och jag gillar även att jobba med pressad citron för att få rätt balans. Kalla såser baserade på yoghurt eller fraiche är helt klart svårare än varm mat tycker jag.

Ajvarkyckling

Här har jag samlat alla mina mjölkfria recept och där finns många middagstips. När recept jag är extra stolt över att jag fått till sååå goda mjölkfria är dessa:

Vill du ha fler middagstips? Här har jag samlat 3 gratänger utan mjölk och gluten.

Laxsås med pasta

Mjölkfria mejeriprodukter

Och vi har hunnit testa en hel del produkter och självklart är smaken som baken men jag vill ta tillfället i akt att tipsa om några produkter jag gillar.

 • Vi köper ofta denna mjölkfria creme fraiche och tycker den är bra.
 • När de kommer till grädde tycker jag flera funkar men generellt föredrar jag soja framför havre.
 • Denna barista havredryck är grym! Så god i kaffet och dessutom är den glutenfri.
 • När man ska gratinera med ost så tycker jag denna är bäst. Den ska likna mozzarella och du köper den i bit och river själv.
 • Jag kan även tipsa om att använda den veganska färskosten för att t ex göra krämiga gratänger och annat. Den blir sååå god!
 • När jag gör smoothies så föredrar jag denna osötade mandeldryck som inte smakar speciellt mycket utan bara gör smoothien extra god.
 • Det finns t o m vegansk fetaost men jag måste erkänna att bismaken är inte min favorit. Så den kan användas till en del men får inte ta över.
 • Visst är det gott att toppa pasta och köttfärssås med parmesan. Då kan jag tipsa om bjäst som smakar likt parmesan och är mjölkfritt.

Mjölkfri kost - Pannkakor utan gluten, mjölk och ägg

Pannkakor utan ägg, mjölk och gluten

Mjölkfria snacks

När det kommer till snacks så kan det vara lite utmanande. Många chips innehåller mjölkpulver och popcorn kan innehålla smör och ostbågar innehåller ju såklart mjölk. Men idag finns det en hel del veganska produkter på marknaden. Men heads up att de kan innehålla spår av mjölk vilket Mila klarar. Är du känsligt för det så blir det mer begränsat. Men här är lite snacks som vi gillar:

 • Dessa ostbågar är sååå goda om du frågar mig! Så nu köper vi bara dessa.
 • Veganska linschips är mycket uppskattat av alla här hemma.
 • Sour cream onion chips som är veganska. Och JA, de är goda!


Kanelbullebollar utan gluten och mjölk

Kanelbullebollar utan gluten och mjölk

Mjölkfritt fika

Jag erkänner, de tja tycker är svårast hittills är att baka mjölkfritt. Jag har ännu inte blivit kompis med mjölkfritt margarin som jag upplever kan rinna ut och typ skikta sig. Men det går såklart att baka gott mjölkfritt och jag har tagit fram recept på både muffins, pajer och sockerkaka. Men sen finns det ju även bra alternativ i butiken som är perfekt på utflykten, kalaset och för att safea upp. Även här kan de innehålla spår av mjölk så var försiktig om du inte tål det.

 • Den här har räddat oss i sommar. Vegansk Magnum och den är GRYMT god! Jag älskar den här även fast jag inte äter mjölkfritt.
 • Jag har ofta med en Delicatoboll i väskan när vi ska på kalas eller liknande, Då vet jag att jag kan dra fram den när det bjuds på något Mila inte tål.
 • Det finns vegansk kexchoklad, vilken lycka!
 • Mila gillar denna choklad och blir överlycklig när den finns med i hennes lördagsgodisskål!
 • Det finns även kaka och tårta fryst som passar utmärkt till kalaset.
 • Jag tycker jag ganska ofta ser recept med kondenserad mjölk och då vill jag tipsa om att det finns kondenserad kokosmjölk.

Syltsnittar utan gluten, mjölk och ägg

Syltsnittar utan gluten, mjölk och ägg

2 svar

 1. Josef

  Hej!
  Har du något tips om en matkasse som går åt det antiinflammatoriska hållet? Hittar gluten och laktosfri men inget mer än så. Ska man börja där och byta ut ris och potatisen typ?

  Svara
  • Sandra Callermo

   Hej! Nej, jag har inte hört om någon antiinflammatorisk matkasse. Så jag tror man få välja någon som känns bra i övrigt och byta ut vissa saker. Jag tycker Årstiderna verkar ha trevliga matkassar, kanske kan du hitta något bra där?
   Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b