Nu har det börjat gå åt allt mer mjukt bröd här hemma då Noel gillar att äta ostmacka till frukost, innan han hugger in på den stora gröt- eller yoghurtportionen. Och då känns det både roligt och mer ekonomiskt att baka eget bröd. Så nu har jag tänkt att börja baka lite mer bröd här hemma. Första baket fick bli enkla morotsfrallor med havre, råg och vete. Jag klippte mina så jag slapp arbeta alltför mycket med degen och jag gillar att de inte är helt runda och likadana. Hoppas ni gillar det!

Morotsfrallor med havre

Morotsfrallor med havreMorotsfrallor med havre (ca 24 st)

Ingredienser
50 g jäst
8 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 morötter
2 dl rågsikt
1 dl havrekärnor
2 dl havregryn
Ca 14 dl vetemjöl

Gör såhär
Skala och riv morötterna fint. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan salt, rapsolja, morötter, rågsikt, havrekärnor och havregryn. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i 3-5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och strö över mjöl och knåda degen så den inte är för kladdig. Klipp den i bitar, ca 24 stycken och lägg degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med lite vatten och strö på lite havrekärnor. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt de svalna på ett galler.

3 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.