Sista vegetariska middagstipset innan jul och då passar jag på att köra lite jultema. Det blir en morotssoppa med saffran och apelsin som jag serverar med en vispad brieost med lite persilja. Morotssoppa är något vi lagar till som tätt och den är tacksam att smaksätta med just citrusfrukt och även exempelvis ingefära eller tahini.
Morotssoppa med saffran och vispad brieost (4 port)
Ingredienser
700 g morötter
1 gul lök
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk kanel
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 apelsin
1 dl grädde
0,5-1 g saffran
Vispad brieost:
250 g brieost
2 msk rapsolja
1 msk agavesirap
0,5 dl persilja
Gör såhär
Skala och grovriv morötter och lök. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs lök, morötter, chili, saffran och kanel ett par minuter. Ha sedan i vatten, buljongtärning och 1 pressad apelsin och låt koka 10 minuter. Mixa sedan slätt och rör ner grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Skär bort kanterna på brieosten och vispa med elvisp några minuter. Vispa ner olja, agavesirap och hackad persilja.
Servera soppan med den vispade brieosten.
Så kul med vispad Brieost! Det har jag inte stött på tidigare, men det måste jag pröva. Härligt också med saffran i morotssoppa. jag som älskar saffran, det har jag inte heller prövat trots att jag gör morotssoppor i tid och otid och i alla möjliga skepnader. Ha en härlig julhelg!