Den 25 mars är det våffeldagen och inför detta åt vi våfflor i helgen så jag skulle kunna ge er ett nytt, smarrigt recept. Nu har jag en period där jag testar äta gluten då min känslighet verkar ha försvunnit så dessa fick bli med vetemjöl. Men för dig som äter glutenfritt kan du använda glutenfri mjölmix istället. För att göra våflorna lite mer matiga och nyttiga så hade jag i rivna morötter och även lite chiafrön.
Lämpligt nog har jag även fått möjligheten att testa Carte D’ors nya laktosfria glassar så dessa fick bli ett av tillbehören till våfflorna. Den ena hade smak av choklad (Double chocolate parfait) och den andra med bär (Nordic berries & cream) och båda var väldigt goda. Krämiga, bra smaker och mycket smarriga. Att de är laktosfria är ingenting som känns på smaken över huvudtaget. Dessa finns i butik närmsta veckorna och jag kan verkligen rekommendera dessa
Men det är ju också gott med något salt tillbehör till morotsvåfflorna så vi gjord en röra med keso, soltorkade tomat och persilja. Så först några våfflor med den salta toppingen innan vi bytte till turkisk yoghurt, blåbär och honung och därefter glassen. Smaklig måltid!
Morotsvåfflor med chiafrön (ca 10 våfflor)
Ingredienser
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 morötter
50 g smör
0,5 dl rapsolja
2 dl keso
0,5 dl créme fraiche
1 dl soltorkade tomater
1 dl persilja
Gör såhär
Smält smöret och låt svalna. Skala och finriv morötter. Blanda vetemjöl med salt, kanel, chiafrön och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner morötter. Vispa till sist ner smöret och rapsolja. Låt smeten stå i kylen en timme innan gräddning.
Hacka tomater och persilja och blanda med keso och créme fraiche. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.