Maillista

Som ni såg på Instagram för en dryg vecka sedan åt vi semlor hemma hos mamma. Det var årets första och jag njöt riktigt ordentligt. Jag äter helst min med varm mjölk  men har även börjat förstå det goda i att äta den som den är med ett glas kall mjölk vid sidan av. Hur som helst är det nu 3 veckor kvar till fettisdagen och jag har fått mammas recept på de semlorna hon gjorde där hon utgick från Leilas recept och gjorde vissa modifikationer. Mumsfillibabba!

 

Mumsiga semlor med vaniljmandelfyllning(18 st)

Ingredienser
4 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 gjäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
400 g mandelmassa
1 skvätt vispgrädde
2-3 tsk vaniljsocker
8 dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker
Gör såhär
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Häll mjölken över jästen  och blanda så den löser upp sig. Tillsätt socker, salt, bakpulver, smör och ägg. 
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.  Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord dela degen i 18 bitar. Forma till semmelbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs under bakduk i 60 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter och låt sedan svalna. 
Vispa grädde. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa, lite vaniljsocker och en skvätt grädde. Fyll semlorna med mandelfyllningen, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
 
 
0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a