Maillista

Här hemma lagas det mycket mat med bönor och linser. Vegetariskt, billigt och bra näring. Och det går ju att laga så mycket gott! Oftast använder jag färdigkokta bönor på tetra men jag har börjat testa mig fram lite mer med torkade bönor. I dessa biffar har jag använt mungbönor som jag blötlagt över natten men inte kokat. När de varit blötlagda kan man mixa de till en smet tillsammans med andra ingredienserna så blir det jättegoda biffar. Här hemma kallar vi mycket grönt för något med Hulken så dessa mungbönsbiffar fick såklart bli Hulk-biffar. Noel sa: “Mamma, de här biffarna är jättegoda!”

Mungbönsbiffar med havreris och citronyoghurt

Till biffarna testade jag havreris som jag varit lite nyfiken på. Det var väldigt gott och ett bra alternativ till ris. Eftersom jag inte kan äta couscous, bulgur och matvete pga att jag äter glutenfritt så är det kul med fler alternativ till ris. Numera har vi havreris hemma men även bovete och quinoa. Bovete är perfekt att använda till matiga sallader!

Bönälskaren!

Mungbönsbiffar med havreris och citronyoghurt

Mungbönsbiffar med havreris och citronyoghurt (4-6 port)

Ingredienser
250 g torkade mungbönor
2 ägg
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
En näve örter
1-2 msk fiberhusk
15o g fetaost

4-6 port havreris

3 dl turkisk yoghurt
Pressad citron
Örtsalt

Gör såhär
Lägg bönorna i en bunke/skål på kvällen, de ska ligga i blöt minst 12 timmar.
Koka havreriset enligt anvisning.
Häll av bönorna och lägg i en matberedare tillsammans med 2 ägg, grovhackad lök, pressad vitlök, örter och 1 msk fiberhusk. Mixa slätt och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Låt svälla några minuter och känn sedan om konsistensen är bra för att forma biffar (de ska gärna vara lite kladdigt annars blir de för kompakta). Om den är för lös kan du ha i lite mer fiberhusk och vänta några minuter till (så den hinner svälla). När den är lagom kan du vända ner tärnad fetaost.
Forma till biffar och stek i olja så de får fin färg på båda sidor.
Blanda ihop yoghurt med pressad citron, örtsalt och svartpeppar.
Servera biffarna med riset och yoghurten.


Fler vegetariska biffar:

Ärtbiffar med zucchini och fetaost

Morotsbiffar med currypotatis

Rödbetsbiffar med quinoa

1

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.