Maillista

Det var länge sen jag lagade en riktigt mustig köttgryta så nu var det dags. När det var extrapris på grytbitar så passade jag på att köpa och de fick åka ner i en gryta tillsammans med bacon och belugalinser. Jag serverade grytan med ris och även svartvinbärsgelé och syltlök. Så himla smarrigt! Det är alltid svårt att säga hur länge grytan måste kok för att köttet ska bli mört och det beror även på storleken på köttbitarna. Men totalt ca 1,5 timme tycker jag är bra men den kan även koka längre. Lägg då i linserna lite senare så de inte blir helt sönderkokta 🙂 Hoppas det smakar!

Mustig köttgryta med belugalinser

Mustig köttgryta med belugalinser

Mustig köttgryta med belugalinser (6 port)

Ingredienser
1 gul lök
500 g grytbitar (nöt)
140 g bacon
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
2 dl belugalinser
2 morötter

Ris
Syltlök
Svartvinbärsgelé

Gör såhär
Skala och hacka lök. Strimla baconet. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs löken så den blir mjuk. Lägg i köttbitarna och låt de steka med så de får fin färg runtom. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt bacon och låt fräsa lite till. Sen kan du ha i pressad vitlök och tomatpuré och låt fräsa ihop 1-2 minuter innan du har i vatten, rött vin och buljongtärningar. Låt koka upp och puttra under lock 45 minuter.
Tillsätt sedan torkade belugalinser (avsköljda) och låt koka 30 minuter till.
Smaka sedan på köttet om det blivit mört. Annars kan du låt det puttar lite längre. Ha i så fall i slantade morötter och låt koka 5 minuter till så de behöver lite crunch.
Servera med kokt ris och gärna syltlök och svartvinbärsgelé.

Mustig köttgryta med belugalinser


Fler recept på köttgrytor:

Marockansk gryta med granatäpple

Köttgryta med broccoli och syltlök

Bolognese på högrev

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a