Maillista

I samarbete med Gårdssällskapet

Den här grytan är gudomligt god! Ibland måste man helt enkelt klappa sig själv på axeln och säga att det där gjorde du bra. Det finns en mängd olika recept på lammgrytor gärna innehållandes någon ört samt apelsin och jag bestämde mig för att göra min egen version. Det fick bli med både lammlägg och lammbog men det går bra att använda det kött du har. Sen fick köttet sällskap av lök, rotfrukter, vin, tomat, örter, bönor och apelsin och resultatet blev en mustig lammgryta med otroligt goda smaker. Jag serverade min med pressad potatis. 

Hoppas ni alla får en fin helg!
Mustig lammgryta med rotfrukter och apelsin

Mustig lammgryta med rotfrukter och apelsin Mustig lammgryta med rotfrukter och apelsin (6 port)

Ingredienser
1,5 kg lammlägg och lammbog i skivor (med ben)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g kålrot
3 morötter
2 msk tomatpuré
2,5 dl vitt vin
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 apelsin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 dl stora vita bönor

6 port potatis

Gör såhär
Skala och hacka lök och vitlök. Mortla timjan och rosmarin. Skala och skär morötter och kålrot i tärningar.
Hetta upp olja i en stor gryta köttet några minuter och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan lök och vitlök och låt bli mjukt några minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till och ha sedan i vitt vin, vatten, buljong, timjan och rosmarin. Låt småputtra 1,5 timme under lock och ta sedan upp köttet.
Tillsätt sedan de avsköljda bönorna och låt koka 15 minuter till. Under tiden kan du skära köttet i bitar och plocka bort köttet och lägg sedan tillbaka köttet i grytan.
Smaka sedan av med skal och saft från apelsinen och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Koka potatisen och servera grytan med pressad potatis.

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.