Igår hade vi goda vänner på middag och det blev en riktigt lyckad kväll om middagen inte var 100% klar när de kom. Men det är lite mysigt att fixa klart det sista medan man dricker fördrinken (som i det här fallet var glögg) och uppdaterar varandra om vad som hänt sedan sist. Allt blev väldigt lyckat och uppskattat men som vanligt denna årstid är det inte så lätt att få rättvisa bilder. Milshake var evigheter sedan jag gjorde, och nu kom jag på att med smak av pepparkaka och lingon bör göra succé, och det gjorde det 🙂
Chevrésnittar med fikonmarmelad (18 snittar)
Ingredienser
3 skivor rågbröd
150 g chèvre
Honung
3 msk crème fraiche
2 msk fikonmarmelad
Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Bred på créme fraiche på rågbröden. Skär rågbröden i 6 bitar/skiva. Lägg på tunna skivor av chèvre och ringla över lite honung. Dutta på marmeladen och kör in i ugnen ca 5 minuter.
Vit saffransglögg med apelsin och vanilj
Ingredienser
1 flaska torrt vitt vin
0,5 g saffran
5 hela kryddnejlikor
1 apelsin
2 kanelstänger
0,5 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång
2 msk flytande honung
0,75 dl socker
Gör såhär
Häll vinet i en kastrull tillsammans med saffran, kryddnejlikor, frön från en urskrapad vaniljstång, vaniljstången, kanelstänger, kardemummakärnor och apelsincest samt fruktköttet i klyftor (skär alltså bort det vita. Låt sjuda på mycket svag värme i ca 15 min. Rör ner honung och socker och rör tills det har smält. Sila och servera.
Älgwallenbergare med gratinerad potatis- och palsternackspuré och kantarellsås (6 port)
Ingredienser
Älgwallenbergare:
600 g älgfärs
200 g blandfärs
6 äggulor
4 dl vispgrädde
2 dl ströbröd
Potatis- och palsternackspuré:
400 g potatis
300 g palsternackor
2 dl grädde
50 g smör
1 tsk tryffelolja
2 dl riven ost
Kantarellsås:
300 g kantareller
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 msk kantarellfond
1 msk soja
0,5 dl whiskey
Lingon
Haricots verts
Gör såhär
Potatis- och palsternackspuré: Skala och skär ner potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Mixa tillsammans med grädden och smöret och krydda med tryffelolja, salt och svartpeppar. Lägg i portionsformar och strö över osten. Sätt in i ugnen (225 grader) ca 15 minuter.
Älgwallenbergarna: Se till att ingredienserna är kalla. Mixa färs med salt, svartpeppar och äggulor. Ha sedan i lite i taget av grädden och kör mixerns tills den är en homogen smet men inte tills den skär sig. Häll hälften av ströbrödet på en tallrik och forma biffar som du lägger i ströbrödet. Strö över resten av ströbrödet. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna på båda sidor tills de känns färdiga (ca 3-4 minuter).
Kantarellsås: Rensa kantarellerna och stek svampen (i samma panna som biffarna) några minuter så vätskan ångar bort. Häll på grädde, mjölk, fond, soja och whiskey. Låt puttra en stund och smaka av med salt, svartpeppar, cayennepeppar och mer soja eller fond vid behov. Om du vill ha en tjockare sås, tillsätt lite maizena.
Fräs haricot vertsen i smör tillsammans med lite pressad vitlök. Tina lingon och sockra lätt.
Pepparkaksmilkshake med lingon (4 glas)
Ingredienser
5 dl mjölk
2-3 msk pepparkakskrydda
1 dl frysta lingon
2 msk vaniljsocker
1 l vaniljglass
Pepparkakor
Lingon
Gör såhär
Häll mjölken i en blender. Tillsätt vaniljsocker, pepparkakskrydda, lingon och glass. Mixa slätt och häll sedan upp i glas och garnera med lingon och pepparkakor.
Vilken drömmiddag 🙂 Allt verkar ju helt fantastiskt gott 🙂 Förstår att det var lyckliga gäster 🙂 Kramar till dej Sandra och ha en mysig helg 🙂
Gud vad gott! Blir galet huuungrig… 😉
Biffarna ser sjukt goda ut.
Kram
Tack tack! Det blev en lyckad kväll 🙂
Tack! Ja, testa biffarna, de blev supergoda!