fbpx
Det finns flera myter om mat som jag gärna kan slå hål på eftersom det inte är helt sant. Detta inlägg har inspirerats från Naturskyddsföreningen som jag tycker har mycket bra information om miljö och ekologi.
Myt #1 Transporterna är problemet – Frakten av mat påverkar klimatet mer än vilken slags mat vi äter.
Visserligen är det inte bra att skicka mat kors och tvärs över jordklotet, men allt kött vi äter påverkar faktiskt klimatet och miljön långt mer. Självklart är det mycket bra att välja närproducerad mat men det är otroligt viktigt att även äta mindre kött och försöka äta vegetariskt. Börja som mig och ät vegetariskt en gång i veckan 🙂
Myt #2 Ekologiskt kostar skjortan –  Det är dyrare att äta miljösmart.
Visst kostar ekologiska livsmedel oftast lite mer. Det beror på att grödorna odlas utan bekämpningsmedel och att djuren får lite mer spelrum för sitt naturliga beteende. Men det behöver ändå inte kosta mer att äta miljösmart. Tvärtom. Siffror från Folkhälsoinstitutet visar på att man faktiskt kan spara 5 600 kronor på att äta mer miljösmart. Det handlar om att välja ekologiskt men samtidigt köpa mindre kött, som kostar mycket pengar, och istället äta mer grönsaker. I kalkylen ingår också att dra ner på godis och läsk och att slänga mindre mat.
Myt #3 Kött behövs för att bli mätt – Jag behöver rätter med kött i för att bli ordentligt mätt.
Denna kommentar körde min man David med ett tag men sen vi började äta mer vegetarisk mat har han förstått att detta inte behöver vara fallet.
Myt #4 Vegetarisk kost ger inte tillräckligt med näring – Jag behöver rätter med kött för att få i mig det kroppen behöver.
Detta är troligtvis inget du behöver oroa dig över eftersom vi idag äter mer kött än vad kroppen behöver för att fungera. Faktiskt 35 kilo mer per person och år i snitt, enligt Livsmedelsverket. Om vi åt 35 kilo mindre kött per person och år skulle minskningen av utsläpp motsvara långt mer än en miljon svenskars bilresande per år. Se till att få i dig bönor och andra vegetariska proteiner om du drar ner mycket på köttet.

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b