Noel har alltid varit ett barn som sover rätt mycket. Har har sovit länge på dagen och kortare nätter än de flesta i samma ålder men totalt sett många timmar. Vi har aldrig varit så noga med sovtider utan vi har anpassat lite efter hur dagen ser ut. Om vi har varit iväg på utflykt ser man till att han sover på vägen dit eller hem, eller om man vill gå promenad ser man till att det matchar med lämplig sovtid. På kvällarna har det skiftat vilken tid han somnar och vi har inte känt att det har behövts styra så noga. Nattningsrutiner har inte funnits så tidigt utan vi har kört lite på känsla. Det gått bra och vi inte har haft någon tid att gå upp varje dag fram till Noel fyllde 2 (när han började deltid på förskolan).

Nattningsrutiner och sovtimmar

Ändrade rutiner inför förskolestart

Under hösten hade vi en del problem med långa nattningar och lite för oregelbundna tider. Redan under sommaren började vi försöka styra vilken tid Noel la sig på kvällen så det skulle funka med tiderna på förskolan. Där skulle han lämnas vid 9 och sova vid 11.30. Innan sommaren kunde Noel sova på dagen vid 14 och det blir ju lite svårt.. Så vi började försöka lägga Noel i bättre tid på kvällen och se till att han alltid somnade senast 12 på dagen. Och det gick bra!

Långa nattningar

Det var sällan problem att somna på förskolan och han somnade ungefär samma tid på kvällen (vi började natta vid 20 och han somnade runt 21). Jag blev dock tokig på dessa långa nattningar trots att vi försökte skapa nattningsrutiner. Så innan jul började vi korta ner lunchvilan. Vi har ofta låtit han sova tills han själv vaknar men nu väckte vi han efter max en timme. Han var ofta svårväckt och det var en kamp att hålla han vaken men efter ca 10 minuter så började han vakna till. Men nu går det ofta rätt bra att väcka honom.

Nattningsrutiner

Nuläget

I och med detta har nattningarna sakta men säkert blivit bättre så nu ser en typisk dag ut såhär:
– Noel vaknar oftast mellan 6.30 och 7.30. ibland får jag väcka honom vid 8, då har jag gjort iordning mig och Mila.
– Vi hittar på något vid 9. Antingen är det förskolan (måndag-onsdag) eller så har vi bokat playdate eller annat.
– Noel sover en timme på dagen. Runt kl 12. Ibland i vagnen, ibland i sängen och ibland i soffan.
– På kvällen börjar vi nattningsrutinen vid 19.30. Vi tar på nattblöja, borstar tänderna, sätter på pyjamas och gör iordning välling.
Noel säger godnatt till hela familjen och lägger sig med mig eller David. Han får nallen i sängen och han dricker välling. Sen ställer vi bort flaskan och så får Noel hålla handen och somnar. Numera tar det ofta 10-20 minuter vilket är väldigt skönt.
– Ofta vaknar han till en gång på natten. Ibland är det innan vi gått och lagt oss och då vill han bara ha nappen och hålla handen och ibland vaknar han mitt i natten och är jätteledsen.

Sammanfattningsvis tycker vi nattningen fungerar mycket bättre nu. Han har ganska fasta tider och sover rätt bra. Nästa mål är att se till att han blir ännu bättre på att somna om själv i sin säng och att han inte behöver hålla handen när han ska somna. Jag vill bara kunna gå in till hans säng, ge han vällingen och när den är slut kan man ge han nallen och gå därifrån. Vi får se när det händer. Men det vore skönt att han slutade pilla sönder ens nagelband varje kväll..

Mina 8 bästa tips på temat nattningsrutiner

Nu har jag berättat lite om hur det har funkat för oss och här nedan har jag sammanfattat några tips för dig som vill ta tag i nattningen.

  • Anpassa tider och rutiner efter hur ert liv ser ut och vad som passar för er.
  • Man kan ha en svag lampa tänd i rummet så det inte är helt mörkt när barnet vaknar på natten.
  • Se till att kissa ordentligt på kvällen innan nattblöjan. Noel slutade med blöja dagtid i somras men har fortfarande kvar på natten. Då är det viktigt att han kissar ordentligt innan han får blöjan annars vaknar han och vill kissa mitt i natten för han vill helst inte kissa i blöjan.
  • Om barnet dricker välling så kan man dra ner på mängden för att undvika att bli kissnödig på natten och därmed vakna i onödan.
  • Ha gärna en nalle eller snutte att sova med men ta gärna olika varje gång så barnet inte blir så fäst vid en viss nalle utan mer att hen vill ha något att hålla i.
  • Om nattningen känns jobbig och lång, prova dra ner på lunchvilan.
  • Prata mycket med barnet inför natten. Börja redan när ni ska byta om till pyjamas och förbered barnet och berätta vad som händer. Fortsätt med det och när ni lägger er förklarar du att barnet ska sova och att om hen vaknar på natten går det bra att somna om själv utan att hämta mamma eller pappa. Barn förstår mer än vad man tror ibland!
  • Om du vill ändra rutiner, börja att prata om de och gör det några dagar innan för att förbereda barnet på att en förändring är på gång.

Det finns såklart mycket mer att säga om nattningsrutiner men här var lite av mina tanker, förhoppningsvis kan det hjälpa något. Om du har andra tips att bjuda på får du gärna lämna en kommentar 🙂


Fler intressanta inlägg på temat barn:

Uppfostran och gränssättning

Att få i barnen mer grönt

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b