Att inkludera barnen i köket är mysigt (oftast!). Än så länge gör inte Mila så mycket nytta utan vill mest klättra in i diskmaskinen, slå med en visp i en bunke eller kanske lägga påsklämmor i en skål. Noel däremot, han är gärna med i köket och blir så glad när han får hjälpa till. Och nej, en 2-åring kanske inte göra vad som helst i köket men alltid kan man komma på något. Jag tycker om att ha förberett lite och tänkt ut vad han kan hjälpa till med så jag inte ska bli stressad i onödan.
På morgonen äter Noel oftast gröt eller yoghurt. Oavsett vilket av dessa alternativ han väljer vill han gärna ha müsli på. Om han får välja själv vill han ha både banan, müsli eller flingor samt kanel. Om han väljer havregrynsgröt som bas så brukar vi kalla den “Noels supergröt”.
När förra müslipaketet tog slut så tänkte jag att vi skulle göra en egen variant. Noel gillar frön och tyckte om att vara med och lägga allt i bunken. Jag vill gärna utesluta socker så denna är helt osötad och Noel gillar den. Men så har han ju även banan under müslin 😉
Noels rostade müsli med frön
Ingredienser
5 dl havregryn
1 dl pumpafrön
0,5 dl chiafrön
1 dl psylliumfrön
1 dl sesamfrö
2 dl krossat bovete
1 dl kokos
1 msk kanel
1 msk kardemumma
0,5 dl rapsolja
1,5 dl kokande vatten
En näve torkade jordgubbar
4 dl puffat ris
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop havregryn med pumpafrön, chiafrön, psylliumfrön, sesamfrön, krossat bovete, kokos, kanel och kardemumma. Blanda sedan ihop vatten och olja och rör ner i fröblandningen. Sprid sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen 20 minuter (rör om då och då). Ta sedan ut ur ugnen och blanda ner puffat ris och jordgubbar.
Här får du massor av tips vad du ska tänka på när du gör egen granola. Du får ett grundrecept på hemmagjord granola och många fler recept.