Igår var en fantastisk kväll! Vi var ett gäng på 12 personer som firade tillsammans hemma hos våra fina vänner Lotta och Linus i Sundborn. Alla hjälptes åt med kvällens middag och mys och vi hade fått i uppdrag att göra snittar och sås till varmrätten. Kvällen meny blev nedanstående snittar som serverades med en drink gjord på rabarbersaft, pressad citron och mousserande. Efter det följde en väldigt god kräftcocktail med mango och koriander. Till varmrätt blev det grillat kött med följande marinader:
 
Rostbiff – öl, honung, sambal oelek och kryddor
Innanlår – olivolja, honung, dijonsenap och tabasco
Entrecôte – olivolja, sweet baby rays och kryddor
 
Allt kött blev väldigt gott och till det serverades potatisgratäng, skogschampinjonsås (se nedan), tzatziki och fetaostsallad. Efterrätten var en grymt god daimcheesecake som man med glädje tog två bitar av. Efter tolvslaget njöt vi av en ostbricka med hemgjort frönknäcke. En väldigt lyckad kväll!

 


Saffransmarinerad cheddar med sting

 Ingredienser
0,5 g saffran
0,5 dl rapsolja
0,5 msk agavesirap
0,5 msk pressad citron
En nypa chiliflakes
350 g cheddarost
0,5 ask krasse
1 dl solrosfrön
Gör såhär
Mortla en nypa salt med saffran och blanda med rapsolja. Blanda ner pressad citron, agavesirap och chiliflakes. Skär osten i små kuber och blanda med saffransoljan. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt ligga och dra en stund. Precis före servering, strö över nyklippt krasse och solrosfrön. Servera tillsammans med tandpetare och servetter, alternativt förbered genom att sätta en tandpetare i varje ostkub.

Grön ärthummussnitt med räka

 Ingredienser
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
Skal från 0,5 citron
250 g gröna ärter
Wasabi
Räkor
Kavring
Gör såhär
Tina ärterna. Mixa ärterna tillsammans pressad vitlök, olivolja, saft och skal från citron samt lite wasabi. Mixa slätt och smaka av med salt och svartpeppar. Klicka ut krämen på bröden och toppa med en räka.

Kryddiga mandlar med spiskummin

 Ingredienser
200 g sötmandel
1,5 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 krm cayennepeppar
0,5 krm chiliflakes
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut mandeln på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med spiskummin, cayennepeppar, chiliflakes och salt. Rosta mandlarna i 8-10 minuter. Håll koll så att de inte blir brända.

Salamicrostinis med tryffelfärskost

 Ingredienser
Crostini
250 g färskost
En knapp tsk tryffelolja
Basilika
Salami
Gör såhär
Blanda färskosten med tryffelolja, salt och svartpeppar. Skär salamin i kuber. Bred på färskost på crostinisarna och lägg sedan på ett basilikablad och en salamikub.

Skogschampinjonsås

 Ingredienser
1 gul lök
750 g skogschampinjoner
7 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 dl créme fraiche
2 msk kantarellfond
1 msk soja
3 dl vitt vin
1 skvätt whiskey
Gör såhär
Skala och finhacka löken. Rensa och grovhacka svampen. Stek svampen några minuter så vätskan ångar bort. Lågt löken fräsa med de sista minuterna. Häll på grädde, mjölk, vin, fond, soja och whiskey. Låt puttra en stund och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
 
 

5 svar

  1. Remsan

    Oj oj oj… Så mycket gott! Nyårsmat är extra kul tycker jag. Inte bara det att jag är galen i snittar, men det är också kul med lite festligare mat. Jag hade mer än gärna varit gäst vid ert bord!
    Gott nytt år vännen! Kram <3

    Svara
  2. Kjersti

    Vilken fantastisk meny!! Den saffransmarinerade cheddarn tar jag genast till mig – saffransälskare som jag är. Gott Nytt År!

    Svara

    Mentions

  • 💬 Snittar till Valborg • Sandras Matkrypin - Matglädje, inspiration och recept!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b