fbpx

Betalt samarbete med Gutfeelinglabs

Tarmflora och antiinflammatorisk kost är något som pratats om en hel del senaste åren. Jag är inget fan av strikta dieter och förbud men däremot är jag alltid nyfiken på hur man kan påverka sin kropp och mående genom medvetna val och att prioritera vissa livsmedel. Framför allt så gillar jag att äta ren mat och försöka laga så mycket som möjligt från grunden. För drygt ett år sedan gjorde jag ett test på min tarmflora. Jag var nyfiken på hur det skulle se ut och framför allt på att få konkreta tips på vad jag kan äta mer av för att göra min tarmflora ännu bättre. Jag tror att med den kunskapen så kan jag öka mitt välmående, få balans i kroppen och en god maghälsa. Så idag tänkte jag berätta mer om tarmfloran och dessutom bjuder jag på ett recept – en nyttig acaibowl för tarmfloran!

Nyttig acaibowl

Mitt resultat – då och nu

Efter att jag gjorde testet sist har jag blivit mer medveten om hur min kost kan påverka tarmfloran. Jag har försökt få in mer av de rekommenderade livsmedlena för mig. Om du vill läsa mitt första inlägg så finns det här. Jag tyckte det var så spännande att få lära mig mer om detta och därför blev jag glad när jag fick möjlighet att göra ett uppföljande test och se om jag lyckats påverka min tarmhälsa. Och vet ni, det hade jag! Flera värden hade blivit klart bättre. Så häftigt! Jag kommer inte gå igenom hela mitt resultat förstås men några

  • Min artikedom hade ökat
  • F/b ration hade blivit bättre
  • Lactobacillus har gått från 0 -> 5,2
  • Jag har nu enklare att producera folsyra

Kostförändringar

En tydlig förändring jag gjort att jag numera äter bowls till lunch majoriteten av veckans dagar. Detta gör att jag får i mig mycket grönsaker och nyttigheter. Jag kokar ofta t ex quinoa, havreris eller liknande på söndagen för att ha som bas i min bowl. Sen har jag något protein (ofta baljväxter), grönsaker med olika färg och konsistens samt någon god dressing. Där har jag t ex gjort tahinidressing som är toppen då jag ska äta mer sesampasta! Sen startar jag ju varje morgon med en grön smoothie och försöker därefter låta magen vila en stund. Och jag dricker alltid mycket vatten samt grönt och svart te!

Några fler saker jag ändrat i min kost är:

  • Försök äta mer gröna bananer.
  • Använda ännu mer kryddor i min matlagning.
  • Köpa hem råvaror som fanns med bland kostråden och därmed ätit mer av de. Exempelvis tranbär, sesampasta (tahini), aprikoser, färska bär och kimchi.

Att testa sin tarmflora

Testet är enkelt och väldigt pedagogiskt och du kan läsa mer om hur det går till på Gutfeeling labs hemsida. Och självklart har jag en rabattkod om du också vill analysera din tarmhälsa och lära dig mer. Med koden tarmhälsa ger 50% rabatt för tarmfloraanalys 950 kr istället för 1890 kr. För dig som kanske har magproblem och har symptom som stämmer in på SIBO i form av svullen mage, förstoppning, sura uppstötningar eller gaser kan bero på att du har en överväxt av bakterier i tunntarmen. Då kan jag tipsa om deras nya produkt som heter GutClear som är ett pulver man blandar med vatten och tar varje morgon i 10 dagar för att hjälpa tarmen att må bättre. Läs gärna mer om det här och om du vill testa denna nyhet så ger rabattkoden gutclear33 33% rabatt. Handla här.

Nu tänkte jag ge er receptet på en riktigt god smoothiebowl. Den är fullproppad med näring och massa grejer som är bra för tarmhälsan såsom gurkmeja, grön banan, tranbär, avokado och havre. Det är en nyttig acaibowl som passar utmärkt till helgfrukosten eller varför inte en smarrig lunch? Självklart dricker jag grönt te till!

Nyttig acaibowl

Nyttig acaibowl för tarmfloran

Ingredienser
1 grön banan
2,5 dl frysta blåbär
0,5 avokado
0,5 dl havremjölk
0,5 dl havregryn
1 msk acaipulver
1 msk sesampasta (tahini)
0,5 tsk gurkmeja

Kiwi
Blåbär
Tranbär
Quinoapuffar

Gör såhär
Mixa banan, blåbär, avokado, havremjölk, havregryn, acaipulver, sesampasta och gurkmeja i en blender eller med en stavmixer. Det ska bli som en tjock smoothie. Smaka eventuellt av med lite lime eller citron. Lägg i en skål och toppa med quinoapuffar, skivad kiwi, tranbär och blåbär. Njut!

Nyttig acaibowl


Fler recept på goda bowls:

Acaibowl med hallon och jordnötssmör

Smoothiebowl med mangoc oh cashewnötter

Smoothie med mango, hallon och broccoli

    Mentions

  • 💬 Acaibowl med vattenmelon • SandraCallermo.se

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b