Noel har alltid gillat att vara med mig i köket. Från början har han suttit med på golvet med lite plastredskap och roat sig själv, sen har han suttit i barnstolen bredvid mig för att se vad jag gör och senare gick han över till att stå på pallen och leka med det rinnande vattnet i diskhon. Men numera tycker han det är roligt att vara med och hjälpa till. Han hämtar sin pall och ställer den bredvid mig och klättrar upp. Han hjälper till att blanda, mäta upp ingredienser, krydda och det bästa, att smaka förstås! Och de senaste gångerna har det gått riktigt bra och han har lyssnat på mig vad jag bett om osv. Om han är på fel humör eller inte lyssnar kan han ju t ex hälla ut salt på hela bänken, röra lite för hetsigt i skålen med mjöl, försöka få tag på vassa redskap osv.

Förra veckan testade vi att göra chokladbollar tillsammans. Vi hade ett gäng dadlar hemma som skulle användas så det fick bli en nyttig variant på chokladbollar, utan smör eller socker. Både jag och Noel älskar chokladbollar så det är något vi gärna gör lite då och då och fryser in så det alltid finns tillgängligt när man vill spontanfika. Halva satsen pimpade vi med jordnötssmör (min favorit!) och rullade de i finhacka, salta jordnötter. Vips så hade vi två olika varianter!

Nyttiga chokladbollar och jordnötsbollar (ca 60-70 st)

Ingredienser
20 dadlar
5 dl havregryn
3 msk kakao
1,5 dl kokosolja
Ett par nypor salt
4 msk kallt kaffe

Kokos

0,5 dl jordnötssmör
1-2 dl salta jordnötter

Gör såhär
Lägg urkärnade dadlar, havregryn, kakao, kokosolja, salt och kaffe i en matberedare och mixa slätt. Ta ur hälften av smeten i en skål och tillsätt jordnötssmör i resterande och blanda ihop. Lägg in smeterna i kylen 30 minuter. Rulla sedan chokladbollarna i kokos och jordnötsbollarna i finhackade jordnötter.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.