Maillista

Senaste veckorna har jag till och från känt mig obalanserad och stundvis otillräcklig. Jag har ofta dåligt tålamod, känner mig lätt stressad och irriterad. Och det lägger sig över mig och skapar en dålig spiral. Jag kopplar denna obalans till något så banalt som mina eksem. Strax efter jag skrev mitt inlägg om hur bra eksemen blivit så vände allt. I över en månad har det lossnat stora hudtjok, händerna blöder och “vattnar” sig. Det kliar, svider och gör ont mer eller mindre konstant vissa veckor. Vissa veckor har det varit bättre och händerna har försökt läka sig men sen blir det bakslag igen. Då undviker att blöta ner händerna så mycket jag kan. Jag kommer på mig själv att jag undviker att gå på toa för att slippa tvätta händerna och när jag badar blir det ett snabbt “dopp” med händerna på huvudet för att inte blöta ner de.

Har även haft eksem runt ögonen vilket jag inte brukar ha..

Eksem och mående

Det må låta larvigt men det påverkar det allmänna måendet mycket. Förutom att det gör ont så är det så frustrerande att inte förstå vad det beror på och vad jag kan göra åt det. Och vissa dagar resulterar det i kort stubin vilket ibland går ut över barnen, och då får jag dåligt samvete och känner mig som en kass mamma. Känner mig otillräcklig och som att jag bara borde skärpa ihop mig..

Triggande livsmedel

Jag tror att jordgubbar triggar eksemen så nu undviker jag jordgubbar samt gluten. Funderar även på att utesluta mjölkprodukter. Har ätit alltmer antiinflammatoriskt och denna veckan har gått riktigt bra. Sen var jag på restaurang med några vänner i fredags och då åt jag precis det jag kände för (fortfarande glutenfritt) och igår var händerna hemska.. Här är en bild från igår efter att jag badat (innan jag smörjt in de som jag måste göra direkt).

Eksem

Tack för tips

Har även fått tips om naturläkare, lite nya salvor samt olika tillskott man kan äta. Nu ska jag ta tag i det här ännu en gång och utvärdera hur jag själv tror att jag kan få bäst hjälp och testa en grej i taget. Och när jag har dåliga dagar försöker jag att inte vara så hård mot mig själv och även berätta för barnen varför mamma kanske känns ledsen eller irriterad. Vill inte dölja mina känslor för jag märker att de känner att jag inte mår på topp. Vill visa att det är okej att visa känslor och visa sig sårbar. Men ändå vill jag vara en snäll, stark och trygg mamma.

Så alla tips på hur man kan ta tag i det här problemet tas tacksamt emot. Håller på att sammanställa en lista med tips på grejjer så får jag se vart jag börjar. Tack alla ni som tipsat <3


Fler inlägg om eksemen:

Eksemens återkomst

Att gå över till glutenfri kost

1

15 svar

 1. Ida

  Lider när jag ser detta!
  Känner igen mig i alla dina symptom. Förra året fick jag också sådana utslag runt ögonen och på halsen. Har haft likande eksem på händerna som du (blåsor och sår) i hela mitt vuxna liv…
  För ett år sen när jag fått nog av läkare som bara skriver ut kortison kontaktade jag Kicki på hälsocellen på Götgatan. Det kostar lite men är såhär efteråt värt varenda krona, jag är helt eksemfri. Tagit bort gluten helt och följde en period en speciell kost hon rekommenderade. Det känns lite flummigt men för ett år sen kände jag bara att jag var villig att testa allt och det hjälpte. Jag trodde ALDRIG att jag skulle bli av med mina problem men det blev jag. Känns overkligt fortfarande.

  Rekomenderar verkligen Kicki på hälsocellen 💕

  Svara
  • Sandra Callermo

   Tack för att du tog dig tid att skriva <3 Jag har hört (via Frida) att du haft eksem som du blivit hjälpt med men helt glömt att fråga dig mer om det. Ska absolut kolla upp det där. Nu fick jag lite hopp 🙂 Stort tack!

   Svara
   • Sandra Callermo

    Ja, det är atopiskt eksem jag har. Eller du kanske menade frågan till Ida?

   • Malin

    Hej igen!

    Ja frågan var till Ida! 🙏🏻
    Men vet inte om hon kan se detta dock.. har själv atopiska eksem..

   • Sandra Callermo

    Jag förstår. Jag tror att det var atopiskt eksem som hon hade. Du kan ju höra av dig till Kicki på Hälsocellen och se om hon kan hjälpa dig. Jag har precis börjat gå till Skindoc som har hjälpt mig. Lycka till!

 2. Catarina Ortby

  Förstår att det måste vara hemskt jobbigt med dina eksem. Jag undrar på en gång när jag läser det om du kollat om du har mögel/ fuktskador i ditt boende? Det kan ge väldigt många olika symptom där ett av dem är eksem. Mvh Catti

  Svara
  • Cigge

   Hej! Har samma problem snälla hör av dig om du har fått någon bra hjälp och vad det är?
   Jag har gått 4 olika läkare + Hudspecialist men har fått massa salvor och tablett de har inte hjälpt de har bara sagt eksem. Har runt ögonen precis som du, halsen och händerna. Tack för svar ha det gott! Mvh Cigge

   Svara
   • Sandra Callermo

    Hej! Va tråkigt att höra att du har liknande problem. Det som hjälper mig mest är kosten upplever jag. Jag har uteslutit gluten och äter i stor utsträckning antiinflammatoriskt. Gällande salvor så har jag dessa som jag fått från min hudläkare:
    – Ovixan händer
    – Betametason-neomycin händer
    – Protoic ansiktet

    Andra salvor som hjälper:
    – La roche posay Toleriane ultra yeux runt ögonen
    – Maria Åkerbergs produkter för ansiktet

    Hoppas det kan vara till någon nytta <3

 3. Cigge

  Hej!
  Tack tack för att du svarade, så omtänksamt att du svarade så personligt och fint. såg att du hade Instagram följer dig där nu perfekt med dina recept , lättare och snabbare att följa dig där när du lägger ut de dagliga med recept och din fina familj!
  Följer dig och försöker vara motiverad som du 🤗

  Svara
  • Sandra Callermo

   Självklart! Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter och det är så mycket värt om det kan hjälpa någon. Tack för att du följer <3

   Svara
 4. pfizer

  Hej
  Jag har eksem runt ögonen och det jag använder är Ficortril 0,5% hydrokortisonacetat som är receptbelagt men som funkar kanon och lugnar ner klådan och stickningar runt ögonen.

  ha det fint

  Pfizer

  Svara
 5. Sanna

  Hej googlade och fick upp detta. Exakt vad jag kämpar med.. Nu nått år senare har du blivit fri från detta? Hur i så fall? 🌸 maila gärna till Abarn@live.se. Tack 🌸

  Svara
  • Sandra Callermo

   Hej! Idag är jag nästintill helt eksemfri. Jag äter glutenfrit kost och antiinflammatoriskt i stor utsträckning och nu är handeksemen borta. Ögoenn kan jag få ibland men då är det ofta när jag sovit flera nätter borta och misstänker att det beror på parfym i tvättmedlet (sängkläder). Sen har jag fått protopic som jag hjälper snabbt om det kommer tillbaka. Har även fått en del salvor för händerna (träffade hudläkare hon Skindoc) men dessa använder jag inte längre.

   Hoppas du hittar något som funkar för dig då det påverkar hälsan mycket. Kram!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a