I samarbete med Gårdssällskapet
I min köttlådeleverans fick jag med jättefina grillribs. Rejäla ribs som jag valde att koka länge innan jag grillade och glaserade med bbq-sås. Alla köttbitar jag fått levererade från Gårdssällskapet har varit riktigt fina med hög kvalité och jag uppskattar variationen mellan köttbitarna. För er som vill testa en köttlåda rekommenderar jag att inte fega ur och ta en låda där ni är vana att tillaga all bitar. Det är roligt att testa nytt och våga nya recept och tillagningsmetoder.
TIll dessa grillribs valde jag att göra råstekt potatis med timjan och apelsincoleslaw. Det blir en riktigt god rätt som vi såklart åt på balkongen i solen!
Ölkokta grillribs med råstekt potatis och apelsincoleslaw (3 port)
Ingredienser
900 g grillribs
33 cl ale
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
1 dl rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
10 svartpepparkorn
1 dl bbq-sås
Coleslaw:
250 g vitkål
1 morot
1 syrligt äpple
0,5 apelsin
0,75 dl creme friche
0,75 dl majonnäs
3 port potatis
Timjan
Gör såhär
Ribs: Lägg ribsen i en stor kastrull och häll i ale, vatten, buljongtärningar och vinäger. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och skär löken i klyftor. Lägg i vitlök, lök och svartpeppar i kastrullen. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda 1-1,5 timme eller tills ribsen börjar lossna från benen. Fram till hit kan man göra dagen innan.
Coleslaw: Strimla kålen fint, skala och grovriv moroten och kärna ut och grovriv äpplet på rivjärn. Blanda ner skal och saft från apelsinen samt créme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar.
Råstekt potatis: Tvätta potatisen och skär i 2-4 mm tcjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs potatisen på båda sidor så den får fin färg och blir genomstekt. Krydda med salt, svartpeppar och timjan.
Grilla ribs och pensla med BBQ-såsen under grillningen.