Tomatsås är fantastiskt! En smakrik sås med grönsaker i grunden som passar till mycket. Jag gillar min tomatsås med lök, vitlök, en skvätt balsamvinäger, torkade örter och så lite mer kryddor, gärna någon med sting. Sen kan man alltid stoppa i lite av det man är sugen på och har hemma.

I den här rätten har tomatsåsen huvudrollen och så får saftiga frikadeller simma runt i såsen. Allt gifter sig och det blir så himla gott! Servera med nykokt pasta och njut! Tyvärr blev inte bilderna de bästa men det får väl bli ett mål för 2019, bli bättre på att redigera bilder så jag kan rädda bilder som saknar dagsljus.

Örtiga frikadeller i tomatsås (4-5 port)

Ingredienser
4-5 port pasta
600 g nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika

Tomatsås:
800 g krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk torkad oregano
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk balsamvinäger

Gör såhär
Börja med att sätta igång tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull fräs lök och vitlök så det blir mjukt. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en minut innan du tillsätter oregano, krossade tomater, buljongtärningar och balsamvinäger. Låt koka upp och småputtra minst 10 minuter. Under tiden kan du göra frikadellerna.
Skala och riv den gula löken och blanda ihop med ägg, paprikapulver, timjan, oregano, basilika, salt och svartpeppar. Rör ihop smeten med köttfärsen och rulla sedan till bollar.
Koka pastan enligt anvisning.
Lägg frikadellerna i tomatsåsen och låt de småputtra. Vänd de efter 4-5 minuter och låt de ligga lika länge till. Servera sedan med pastan.


Gillar ni nötfärs? Prova denna ryssröra 🙂 Riktig skolmatsnostalgi!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b