På tisdagens event blev jag påmind om hur fantastiskt det är att krydda med mat med färska örter. Det blir en härlig smak och kan varieras i oändlighet. Det är roligt att även lära sig lite mer vilka örter som passar ihop och vilka råvaror som kompletterar örten. Så igår när det var dags för middag blev jag sugen på att använda örter och mannen gav som förslag att göra något med korv, räkor och chili. Sagt och gjort svängde vi ihop en härligt smakrik paella med hetta och kryddiga örter. Det blev suveränt gott!

Örtpaella med räkor och kryddig korv (4-6 port)
Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
1 röd chili
4 dl långkornigt ris
0,5 g saffran
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl djupfrysta ärter
240 g kryddig korv
200 g skalade räkor (motsvarar 500 g räkor med skal)
3 dl hackade örter (jag använde basilika, persilja, oregano och koriander)
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin och strimla purjolöken. Hetta upp olja i en traktörpanna och fräs lök, vitlök, purjolök och chili ett par minuter. Tillsätt sedan ris och saffran och fräs en minut. Häll sedan på vinet. Låt puttra ett par minuter. Häll på vattnet och buljongtärningarna och låt koka under lock ca 20 min på medelvärme. Lägg ärterna ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
Hacka örterna. Skär korven i skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek korven så den får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner korv och räkor i det färdiga riset tillsammans med örterna. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera paellan med citronklyftor att pressa över.