Maillista

Idag har vi 3-årig förlovningsdag och det ska firas med restaurangbesök. De två senaste förlovningsdagarna har David varit i Italien på fotbollsresa med kompisar så nu tänkte vi passa på att fira när vi är i samma land. Vi har länge spanat in en tapasrestaurang som heter Tilltugg i Uppsala som vi ska äta på ikväll. Inlägg om detta kommer imorgon.
Nu tänkte jag lägga in recept på lördagens middag hemma hos mamma som blev väldigt lyckad, oxrullader med potatisbakelser. Jenny inspirerade mig till dessa goda potatisbakelser, tackar!
Till efterrätt blev det ananasjordgubbar, vanliga jordgubbar och glass. Jag har läst om ananasjordgubbar nyligen och kunde inte hålla mig från att köpa när jag såg dem i affären. De smakade lite likt smultron och var goda men inget speciellt i jämförelse med vanliga jordgubbar.
Oxrullader med potatisbakelser

Oxrullader med potatisbakelser (4 port)

Ingredienser 
Oxrullader

600 g (8 skivor) tunt skivat oxytterlår eller –innanlår (lövbiff)
1 st morot
1 st gul lök
2 msk fransk senap
8 skivor bacon
3 oxbuljongtärningar

Buljongen från rulladerna

2 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé

Potatisbakelser:

3 stycken avlånga smördegsplattor
9 kokta kalla potatisar
1 dl färskost (valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost

Gör såhär
Oxrullader: Skala moroten och löken, skär moroten i stavar och skiva löken. Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök och morotsstavar längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop. Använd tandpetare för att hålla ihop ruladerna.

Sätt på en kastrull med 1,5 liter vatten och buljongtärningarna. Medan vattnet kokar upp, bryn rulladerna så de får fin färg och lägg sedan ner i buljongen. Brässera köttet i cirka 30 minuter. Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.
Koka ner buljongen tills ca 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, tomatpure samt salt och svartpeppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl.

Potatisbakelser: Ställ ugnen på 225 grader. Riv potatisen och blanda ihop med färskosten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop (som en bulldeg) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. Grädda tills de är frasiga och fått en gyllene färg.
0

4 svar

  1. Jenny

    Det ser ju strålande gott ut :), Inte visste jag att du bor i uppsala 🙂 berätta gärna hur resturangen var sen :)! Kram

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a