Det här med att panera utan ägg och gluten kan kännas lite utmanande. Om man vill dubbelpanera är det klassiska att man vänder i vetemjöl, ägg och ströbröd för att få en härlig och krispig yta. Men när man ska ta bort gluten och ägg blir det liksom ingen panering kvar 😉 men det går såklart att byta ut komponenterna! Så nu tänkte jag berätta hur jag gjorde när jag skulle panera utan ägg och gluten.
När det kommer till vetemjölet så kan man helt klart testa sig fram med olika varianter beroende på vad man ska panera och servera till.
- Jag valde rismjöl då det är ett naturligt glutenfritt mjöl som inte smakar så mycket.
- Sen har jag läst att man kan byta ut ägg mot exempelvis olja, mjölk eller yoghurt. Det man vill uppnå är att ha något kladdigt som gör att ströbrödet fastnar bra på fisken. Jag testade med havremjölk och det fungerade kanon.
- Sen valde jag ett ströbröd som är fritt från gluten, mjölk och ägg förstås. Det är majsbaserat och är riktigt gott. Det finns flera alternativ på marknaden.
Denna gång panerade jag lax så det blev laxnuggets och det blev så gott. Men självklart kan du använda detta på hel fiskfilé men även på annat du vill panera. Bara våga testa sig fram!
Panera utan ägg – laxnuggets (4 port)
Ingredienser
4 laxfiléer
1 dl rismjöl
1 dl havremjölk
1-2 dl glutenfritt ströbröd
Gör såhär
Lägg rismjöl, havremjöl och ströbröd på varsin assiett/skål. Skär fisken i bitar och krydda med salt och svartpeppar. Vänd varje bit i rismjöl, sen havremjölk och avslutningsvis ströbröd.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och mjölkfritt margarin och stek fiskbitarna runtom så de får fin färg på alla sidor.
Fler recept på panerad fisk:
Panerad fisk med potatis och remouladsås
Du vet att havremjölk innehåller gluten va?
Det finns märken som har glutenfri havremjölk så om man är känslig kan man välja dessa förstås 🙂
En glutenfri kycklingschnitzel som serveras med rostad potatis, tomartsallad med kapris samt chilimajo. Mumsigt!