Så, nu är jag tillbaka efter Valborgsfirandet. Det har varit alldeles fantastiskt såsom Valborgsfirandet brukar vara här i Uppsala. Vi började direkt efter jobbet i tisdags och sen blev det heldag igår. Satt ute i solen, grillade och hade det underbart. När vi skulle hem på kvällen blev vi väldigt förvånade när vi kom ut och det var ett vitt täcke på marken och stora flingor kom från himlen. 
 
Precis innan Valborg testade vi att laga mat med färsk grönkål vilket jag aldrig gjort tidigare. Googlade runt lite på vad man kan göra med den och det slutade med att vi gjorde en smarrig grönkålssallad som vi serverade till syrliga isterband. Resten av grönkålen masserade vi i pressad citron och lite olivolja och använda i pastasalladen till Valborg. Och ja, vi kommer definitivt använda mer färsk grönkål.

Parmesandressad grönkålssallad med isterband (2 port)

Ingredienser
2 port isterband
150 g grönkålsblad
1 äpple
1 knippe sparris
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
 
1 citron
2 msk olivolja 
 
Dressing:
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
0,5 dl parmesan
Gör såhär
Skär loss grönkålen från mittsträngen och grovhacka. Lägg kålen i en stor skål tillsammans med pressad citron, olivolja och en nypa salt och massera kålen ett par minuter. Ställ kålen i kylen ca 15 minuter så att den blir mjukare. 
Dressingen: Finhacka sardellerna. Blanda créme fraiche, sardeller, pressad vitlök och parmesan. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. 
Skär champinjonerna i mindre bitar. Dela ner sparrisen i 2-centimeterstora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek champinjoner och sparris. Krydda med salt och svartpeppar och pressa i vitlöken. Stek ett par minuter och dra sedan åt sidan. Kärna ur äpplet och skär i små bitar. Blanda grönkålen med dressingen, äpplet, sparrisen och champinjonerna.
Skär snitt i isterbanden och stek i en het panna. Servera till salladen.  
 
 
0

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.