Idag har jag en skidfri dag och ska ägna mig åt lite jobbsökande, slappande och även läsa lite bloggar jag inte hunnit läsa på flera dagar 😉
 
Påsken börjar närma sig och passande nog hade vi påskmiddag när vi firade mig i fredags. Både för att vi annars inte skulle hinna fira någon påsk hos mamma och Staffan eftersom vi är i Åre ända till måndag och för att då hann jag få lite nya påskrecept att dela med mig av till er innan påsken är här. Så här kommer bilder från firandet och några recept som jag hoppas kan inspirera till påskbuffén. Samtliga recept kommer från mamma och den inkokta laxen är ursprungligen mormors recept. 
 

 

 

 

 

Inkokt lax med krämig dillsås

Ingredienser
800 g laxfilé (tjocka skivor/bitar)
1 l vatten
1,5 dl matättika
1 msk salt
1 tsk socker
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 lagerblad
0,5 gul lök
1 morot
Skaften av några kvistar dill
Gör såhär
Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär moroten i bitar. Häll vatten, ättika, salt, socker, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad, lök, morot och dillkvistar i en kastrull och koka lagen ca 5 minuter. Lägg ner laxbitarna i kastrullen och låt koka upp till första bubblan. Stäng då av plattan och låt stå 6-7 minuter. Ta upp laxbitarna med hålslev och ät direkt (ljummen). Om ni inte ska äta det direkt, ta ur laxbitarna med hålslev och låt lagen bli kall. Lägg sedan i laxen igen och ställ i kylen. Servera med en krämig dillsås (blanda créme fraiche, majonäs, lite senap, väldigt lite ättika, hackad dill, salt, svartpeppar och lite socker).

 

Basilikasill

Ingredienser
1 burk inläggningssill
3 dl créme fraiche
1 msk majonäs
1 kruka basilika
1 msk pressad lime
1 lime (cest)
1 liten vitlöksklyfta
Gör såhär
Häll av lagen och låt sillen rinna av. Skär sillen i centimeterstora bitar. Hacka basilikan grovt. Blanda créme fraiche, majonäs, basilika, cest från limen, pressad lime och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar (tänk på att sillen är salt). Blanda röran med sillbitarna och låt stå i kylen minst ett dygn innan servering.

 

Gravlaxsås

Ingredienser
1 msk vinäger
3 msk olja
3 msk socker
3 msk senap
3 msk dill
Gör såhär
Hacka dillen och blanda med vinäger, olja, socker och senap. Smaka av med salt och svartpeppar pch servera till den gravade laxen.
  

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b