Jag tycker pesto är väldigt gott! Jag köper ibland färdig på burk för att ha hemma. perfekt att vända ihop pastan med pesto och så komplettera med bönor, kikärter, halloumi eller nå annat gott så har du en färdig middag. Men sen kan man ju såklart göra sin egen, det är ju en helt annan grej. Den klassiska är ju härligt grön av basilika men idag tänkte jag ge er en morotspesto.
Vissa kanske tycker att man inte får göra om peston för mycket och fortfarande kalla den för pesto men jag är lite busig. En pesto för mig ska vara en sås/röra med nötter, ost, vitlök och olivolja och sen kan man tänka fritt. Klassiskern är ju pinjenötter men man kan använda vilken nöt eller frö man vill. Osten kan man såklart ta parmesan men jag tycker det går lika bra med en annan lagrad ost.
Jag gillar ju att använda det som vi kan odla i Sverige och gärna i säsong. Så vad passar väl bättre än morötter. Det är ju billigt dessutom! Så våga testa att göra nya pestovarianter med det du gillar.
Peston vänder jag ihop med nykokt pasta och sojabönor. Mums!
Pasta med morotspesto (4 port)
Ingredienser
400 g morötter
150 g lagrad ost
2 dl solroskärnor
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
1-2 msk pressad citron
300 g frysta sojabönor
4 port pasta
Gör såhär
Koka pastan enligt anvisning. Lägg i sojabönor när det ä 3 minuter kvar av koktiden. Spara 2 dl kokvatten. Under tiden kan du göra peston.
Skala och riv morötterna och lägg i en matberedare tillsammans med ost, solroskärnor, pressad vitlök, olivolja, pressad citron, salt och svartpeppar. Mixa slätt och smaka av.
Blanda ihop pastan med pesto (mängd efter smak) och späd med pastavatten till önskad krämighet.
Fler rätter med hemgjord pesto:
Letar du efter recept på en snabb lunch? Här hittar du pasta, soppa, bakad potatis, omelett, sallad och mycket annat. Smaklig spis!