Jag har sagt det förr men jag säger det igen – jag älskar tomatsås! Det är så enkelt, gott och smakrikt och piffar till många olika rätter. Favoriten är såklart att servera med pasta men det är ju även en bra sås till exempelvis grillat.
Basen till tomatsås
Jag gör ofta tomatsås på känsla och har i det jag känner för just den dagen. Men basen är alltid densamma:
- Lök
- Vitlök
- Någon form av chili (färsk, flakes, sambal oelek etc)
- Krossade tomater
- Salt
- Svartpeppar
Utöver det kan jag smaksätta med citron, balsamvinäger, örter, grönsaker (t ex selleri) och annat. Låt fantasin flöda!
Dagens vegetariska middagstips är en pasta med en god tomatsås och sen gjorde jag rostade broccoli och kikärter till som jag kryddade med spiskummin. Byt till den kryddan du gillar. Tomatsåsen räcker till fler portioner men jag älskar att ha färdig tomatsås i frysen 😉 Tips tips!
Pasta med tomatsås och kryddrostad broccoli och kikärter (4 port)
Ingredienser
4 port pasta
Tomatsås:
5 vitlöksklyftor
2 röda lökar
Ett par nypor chiliflakes
3 burkar krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk balsamvinäger
1 dl torkade röda linser
2 dl vatten
500 g broccoli
1 burk kikärter (avrunnen vikt 230 g)
2 tsk spiskummin
Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök, vitlök och chiliflakes så det mjuknar. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärningar, balsamvinäger, linser och vatten (använd det gärna för att skölja ur tomatförpackningarna) och låt allt koka upp. Låt puttra 20 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar.
Medan tomatsåsen kokar kan du dela ner broccolin i små buketter. Lägg i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Häll av kikärtorna och skölj. Lägg i en skål och ringla över lite olivolja och blanda med spiskummin. Lägg i formen med broccolin och ställ in i ugnen 15 minuter.
Koka pastan enligt anvisning.
Servera pastan med tomatsås, broccoli och kikärter.
För dig som också älskar tomatsås finns det några fler recept här:
Pasta med bönig salviatomatsås