Maillista

Började dagen med ett pulspass på Friskis&Svettis och nu är det plugg som gäller. Men innan jag slår upp böckerna tänkte jag dela med mig av ett surdegsrecept, denna gång blev det pizzabullar med soltorkad tomat, lufttorkad skinka och mozzarella. Jag har för övrigt avlivat min surdeg nu för vi äter inte så mycket bröd så det finns en hel del i frysen plus att jag tänkte dra ner lite på kolhydraterna. Sen är det ju bara att starta upp en ny surdegsgrund när jag vill baka surdegsbröd igen. Det var ju inte så svårt!

 

Pizzabullar med lufttorkad skinka och mozzarella

Pizzabullar med lufttorkad skinka och mozzarella

Ingredienser

Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg
200 g fingervarmt vatten
200 g rågmjöl
Blanda alla ingredienser i en bunke, täck över och låt stå under natten.
Dag 2, morgon:
5 g jäst
3 dl mjölk
Surdegen från kvällen innan
1 dl olivolja
1 tsk socker
500 g vetemjöl special
1,5 tsk salt       
Rör ut jästen i mjölken och häll i surdeg, olivolja, socker och mjöl. Blanda allt i en degblandare. Tillsätt saltet efter 5-10 min och blanda någon minut till. Låt jäsa i 3 timmar under bakduk.
Tomatsås:
400 g krossade tomater
1 msk olivolja  
1 gul lök
1 tsk socker
1 dl pesto
1 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
Övrigt:
200 g lufttorkad skinka
500 g mozzarellaost (går lika bra med vanlig ost)
20 soltorkade tomater
Skala och finhacka lök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och ha i löken och pressad vitlök. Bryn ett par minuter och ha sedan i krossade tomater, buljongtärning, socker och pesto. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar, cayennepeppar och citronsaft. Låt sedan svalna.
Strimla skinkan och soltorkade tomater och riv osten.
Sätt på ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel som är lagom för en plåt. Bred ut ett lager med tomatsås och strö över skinka, soltorkade tomater och ost. Rulla ihop degen på längden och skär den i 3 cm breda bitar. Lägg bullarna på två plåtar och låt dem jäsa en timme till. Grädda i mitten av ugnen ca 12-14 minuter/plåt.
0

Inga svar än

  1. Bland bakverk och kastruller

    Jag har lyckats med surdeg en gång!! Jag vet inte varför det aldrig lyckas, jag gör som det står, har prövat flera recept, men dom dör bara.
    Så nu har jag gett upp.
    Dina bullar har en sån god fyllning och gott att dom är bakade på surdeg!!!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.