Mitt absolut bästa presenttips när man går bort på middag är en burk med hemgjord marmelad. Det är enkelt att göra, väldigt mycket godare än köpt och det uppskattas alltid. Jag gillar att göra nya sorter och gärna med en liten tvist som man kanske inte testat förut – som denna plommonmarmelad med citron och ingefära. Sen häller man upp i fina burkar och sätter på en liten rosett eller slår i cellofan så blir det en toppenfin present. Oftast gör jag några burkar åt gången så har man några presenter samt har en burk hemma. Perfekt till ostbrickan!
Idag tänkte jag dela med mig av receptet på denna plommonmarmelad med citron och sting av ingefära. Våga smaksätta marmeladen och ge den lite edge. Det lyfter marmeladen och ger den så mycket större smak.
Om du ska ge bort marmeladen i present. Knyt ett fint snöre runt burken eller slå in den i en bit cellofan. Det ser lyxigt och fint ut och hemmagjorda saker är alltid uppskattat.
Här kan du hitta fler marmeladrecept för dig som vill bli inspirerad. Jag älskar t ex denna krusbärsmarmelad med kardemumma.
Plommonmarmelad med citron och ingefära
Ingredienser
600 g urkärnade plommon
0,5 dl vatten
1 citron
2 dl syltsocker
1 krm natriumbensoat
1-2 msk riven ingefära
Gör såhär
Skölj plommonen och kärna ur och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Låt puttra ca 15 minuter. Ha sedan i socker, ingefära samt skal från 1 citron och saft från halva citronen och låt puttra 10 minuter till. Smaka av om det är lagom med citron och ingefära. Ta sedan ur en skvätt sylt i ett glas och blanda i natriumbensoat innan du häller tillbaka marmeladen i kastrullen. Låt svalna och häll sedan upp i glasburkar.
Fler recept på marmelader:
Rabarbermarmelad med kardemumma
Rödavinbärsmarmelad med clementin och vanilj
Äppelmarmelad med lime och rosmarin