fbpx

I somras fyllde Noel 2 år, han skulle börja på förskolan i augusti och under hela våren hade han varit nyfiken på pottan, suttit där en del men inte börjar uträtta sina behov. Vi hade inte påbörjat någon potträning men vi hade förberett lite inför det. När vi varit på toa så satt han ofta på pottan bredvid, ibland med både kläder och blöja och ibland bara blöja. Någon gång hade vi tagit av den men han hade aldrig kissat.

Vi började prata om potträning och vi kände han nog var redo att börja gå på pottan och sommaren är ett bra tillfälle att prova ta bort blöjan. Det vore ju skönt om han dessutom var blöjfri när han skulle börja förskolan. Jag började läsa på en del och hittade snabbt metoden – blöjfri på 3 dagar. Det finns alltså en bok som beskriver hur man kan potträna på 3 dagar. Det låter ju lite eller för bra för att vara sant men många beskrev det som en framgångsmetod.


Svårt att få i barnen grönsaker? Ladda ner min guide med 20 tips på temat: Barn + grönsaker = sant!
Klicka här för att komma till guiden
🙂

Eller har du svårt att hitta på nya recept på vardagsmat som går snabbt att laga? Här finns 5 recept som tar max 20 minuter🙂


Vilken ålder kan man börja med potträning?

Det diskuteras en del om när man kan börja med potträning och jag tror att man får anpassa efter barnet och även när det funkar att ta tag i projektet. Till exempel på en ledighet och med fördel på sommarhalvåret tycker jag personligen. För Noel (och oss) kändes 2 år som en väldigt bra ålder!

Förberedelser potträning

Redo för potträning

Potträning – såhär gjorde vi

Jag lånade boken (Potträning på 3 dagar) på biblioteket och läste den från pärm till pärm. Jag bad även David läsa utvalda delar. När vi var på landet berättade vi för Davids familj att vi tänkt testa detta och ungefär hur det skulle gå till. Vi bestämde vilken dag som var lämplig att köra igång.

För den som är intresserad att göra enligt metoden rekommenderar jag att läsa boken då den utförligt beskriver och man förstår varför man gör som man gör och kan enkelt anpassa efter sin livssituation. Boken är så välskriven och pedagogisk och där finns mycket användbar information som jag inte har med i detta inlägg. De förklarar utförligt varför man gör på ett visst sätt och vilka signaler det ger barnet. Tips tips!

Blöjfri - potträning på 3 dagar

Men nu tänkte jag berätta mer om vår potträning – såhär gjorde vi!

Uppdrag blöjfri

Förberedelser

Som jag nämnde hade vi förberett oss under våren och börjat använda pottan och låtit Noel ta det i sin takt. Vi försökte ha något/några tillfällen per dag där vi alltid försökte gå på pottan (t ex morgon och kväll) och däremellan fick han säga till själv om han ville kissa. I och med detta pratade vi även om pottan och berättade att när man kan säga till att man ska kissa och bajsa så behöver man inte ha blöja osv.

Vidare så kan jag tipsa om att ha madrasskydd i sängen om ni inte har det sen innan. Då slipper man förstöra madrassen om det blir kissolyckor i sängen. Vidare så hade vi även såna engångsunderlägg som man brukar ha vid blöjbyte som vi la i soffan och så för att inte förstöra möbler. Vi la ut det i soffan och gjorde ingen stor grej av det för Noel. Denna kan du även lägga i vagnen om barnet sover där på dagen.

När jag och David bestämt vilken dag vi skulle börja så försökte vi använda pottan ännu mer dagarna innan. Vi berättade för Noel att vi snart kommer att ta bort blöjan och testa att bara använda pottan. Vi lät pottan stå framme och vara ett naturligt samtalsämne.

Dag 1

På morgonen när vi vaknade så tog vi av blöjan och förklarade för Noel varför att att han idag skulle få vara utan blöja och säga till när han ville gå till pottan. Han hade inga kläder alls på underkroppen. Noel var taggad och vi pratade om att han skulle säga till när han behövde gå till pottan. Försök vara som vanligt under dagen: ät och drick som ni brukar, lek, pyssla eller vad ni brukar göra. Vi höll oss i huset så det inte skulle bli en negativ upplevelse om vi gjorde någon utflykt eller så. Pottan var alltid nära så vi snabbt skulle hinna dit. Varje gång vi hann till pottan blev Noel väldigt glad och stolt och vi försökte förstärka den känslan. Jag lovar, det kommer hända flera olyckor men du ska inte låta det bli jobbigt och skämmigt att inte hinna till pottan. Låt inte besviken utan försök fokusera på det positiva!

Första dagen är det 100% fokus och en måste vara med barnet hela tiden för att fånga upp så många tillfällen som möjligt. Fråga barnet om det behöver kissa och prata om pottan så barnet inte glömmer bort den i leken eller så. När det var dags att sova vid lunchen så var vi noga med att gå på pottan först och sen hade vi ett madrassksydd i sängen (som vi alltid har). Vi valde att sätta på en blöja på kvällen då vi inte tänkte vänja bort nattblöjan direkt.

Dag 2

Fortsätt samma som dag ett. Noel var fortsatt naken nertill (kalsonger eller trosor kan ge en falsk trygghet att något finns där) och pottan var aldrig långt borta. Vi fortsatte prata med Noel om pottan och berätta att även idag skulle vi vara utan blöja. Vi var hemma i huset och försökte leva på som vanligt och man märkte att Noel tyckte det var spännande att känna sig stor. Vi lekta, pysslade och försökte leva som vanligt. Vi vågade oss ut på tomten och då gick vi på pottan innan och sen ställde vi den på uteplatsen för att visa att den var med så han inte skulle känna sig orolig.

Dag 3

Likadant som dag 2. Här kan man välja att göra någon mindre utflykt och ha gärna med pottan. Små steg framåt! Jobba med det positiva och försök få barnet att gilla pottan.

Fortsättningsvis

Beroende på hur det har gått så fortsätter ni naket någon dag till. Här kände vi att Noel hade knäckt koden och vi försökte använda löst sittande byxor. Vi väntade 1-2 veckor innan vi tog på honom kalsonger. Och det hände några olyckor och han bajsade på sig i kalsongerna flera gånger. Det var såklart jobbigt men vi gav inte upp. Efter någon vecka hade han fått till även nummer två och han hann till pottan. Just att göra nummer 2 krävde extra uppmärksamhet och trygghet på pottan då det är lite läskigt för många barn. Ha tålamod och var närvarande och till och med kramas kanske när de sitter på pottan.

Det gäller att anpassa efter barnet och gör utflykter om ni känner att det funkar, var väldigt närvarande med barnet och prata om pottan.

Resultat potträning

För oss har det sedan fortsatt gå väldigt bra. Efter tre dagar kände vi att han hade fattat grejjen och de allra flesta gångerna hann vi till pottan. Men det fortsatte hände någon olycka då och då. Detta var i juli och när han började förskolan i augusti så gick det väldigt bra. Någon olycka vid lunchvilan men annars bra. Vilken lättnad!

Jag skulle säga att det tog ca 2 månader innan jag vågade lämna extrakläderna hemma och lita på att det fungerar. Då kunde jag vara hela lugn och inte känns mig orolig när vi skulle åka iväg. Det var lite svårare för Noel att göra nummer 2 men när han väl hade lyckats så har även det fungerat bra.

Jag rekommenderar verkligen att läsa boken för där står allt väldigt noggrant och det finns massa mer att säga om detta men det var i alla fall en sammanfattning av hur vi gjorde. Här har jag skrivit ihop mina bästa tips.

Potträning - blöjfri på 3 dagar

Potträning – mina bästa tips

 1. Se till att ha madrasskydd i sängen samt ett kisskydd att lägga till ex i soffan, vagnen osv i början.
 2. Anpassa er efter barnet. Det går inte att säga en viss ålder som ett barn kan börja gå på pottan. Vissa kör babypottning när de är spädbarn medan andra väntar flera år innan man introducerar pottan. Alla barn är olika och ni som föräldrar känner ett barn bäst och när det passar att dra igång.
 3. Våga gå all in på en gång! Fega inte och gör det halvhjärtat. Om det ska bli enkelt och tydligt för var ett måste man våga ta steget
 4. Planera in potträningen så ni har den tid och fokus som krävs.
 5. Tänk ett steg framåt hela tiden. Man är nervös när man slutar med blöja så se till att alltid ha med extra ombyte så det är enkelt löst om en olycka sker.

Potträning - blöjfri på 3 dagar


Fler populära inlägg på barntemat:

Uppfostran och gränssättning

Resa med barn – inklusive 4 tips

Rörelseglädje för hela familjen – 8 tips!

  Mentions

 • 💬 Sluta med nattblöja - tips! • SandraCallermo.se
 • 💬 Julklappstips - barnböcker • SandraCallermo.se
 • 💬 Att få i barn mer grönt - mina 7 bästa tips! • SandraCallermo.se
 • 💬 Grundstensartiklar • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!
 • 💬 Resa med barn - inklusive 4 tips! • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!
 • 💬 Uppfostran och gränssättning - hur vi tänker kring barnen • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!
 • 💬 Rörelseglädje för hela familjen - 8 tips! • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!
 • 💬 Att inspireras av barnen • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b