I somras fyllde Noel 2 år, han skulle börja på förskolan i augusti och under hela våren hade han varit nyfiken på pottan, suttit där en del men inte börjar uträtta sina behov. Vi hade inte påbörjat någon potträning men vi hade förberett lite inför det. När vi varit på toa så satt han ofta på pottan bredvid, ibland med både kläder och blöja och ibland bara blöja. Någon gång hade vi tagit av den men han hade aldrig kissat.

Vi började prata om potträning och vi kände han nog var redo att börja gå på pottan och sommaren är ett bra tillfälle att prova ta bort blöjan. Det vore ju skönt om han dessutom var blöjfri när han skulle börja förskolan. Jag började läsa på en del och hittade snabbt 3-dagars-metoden. Det finns alltså en bok som beskriver hur man kan potträna på 3 dagar. Det låter ju lite eller för bra för att vara sant men många beskrev det som en framgångsmetod.

Potträning – såhär gjorde vi

Jag lånade boken (Potträning på 3 dagar) på biblioteket och läste den från pärm till pärm. Jag bad även David läsa utvalda delar. När vi var på landet berättade vi för Davids familj att vi tänkt testa detta och ungefär hur det skulle gå till. Vi bestämde vilken dag som var lämplig att köra igång.

För den som är intresserad att göra enligt metoden rekommenderar jag att läsa boken då den utförligt beskriver och man förstår varför man gör som man gör och kan enkelt anpassa efter sin livssituation. Såhär gjorde vi:

Förberedelser

Berätta för barnet att på lördag (eller vilken dag ni nu har valt), då kommer vi att ta bort blöjan så du kan få gå på pottan istället. Nämn det varje dag och räkna ner så barnet vet att det är på gång. Låt pottan stå framme och prata om den.

Dag 1

På morgonen när ni vaknar tar ni av blöjan och förklarar att idag ska vi börja gå på pottan. Ha inga kläder på underkroppen. Berätta att barnet ska säga till när det behöver kissa eller bajsa så kommer någon av oss vuxna hjälpa till pottan. Försök vara som vanligt under dagen: ät och drick som ni brukar (det är bra att man dricker så det blir många tillfällen att gå till pottan), lek, pyssla eller vad ni brukar göra. Inga utflykter dag ett.

Se till att pottan hela tiden är i närheten och visa hela tiden var pottan är. Man kommer inte hinna gå så långt och man vill att barnet ska lyckas träffa pottan så därför har man den i rummet där man är. Så fort barnet säger till eller visar något tecken går man med eller lyfter barnet till pottan. Om det kommer kiss eller bajs ska det firas men det är inget misslyckande om man inte hinner.

Jag lovar, det kommer hända flera olyckor men du ska inte låta det bli jobbigt och skämmigt att inte hinna till pottan. Låt inte besviken utan säg till ex glatt “Hoppsan! Nu hamnade kisset på golvet. Nästa gång tror jag vi hinner till pottan”. Jobba på det positiva! Varje gång barnet lyckas kissa i pottan är ett steg när de att knäcka koden. Fira och berätta att det är så man ska göra!

Första dagen är det 100% fokus och en måste vara med barnet hela tiden för att fånga upp så många tillfällen som möjligt. Fråga barnet om det behöver kissa och prata om pottan så barnet inte glömmer bort den i leken eller så.

Vid lunchvilan såg vi till att gå på pottan först och sen la vi ett madrasskydd under Noel. Vi valde att sätta på en blöja på kvällen då vi inte tänkte vänja bort nattblöjan direkt.

Dag 2

Fortsätt samma som dag ett. Barnet ska vara naket nertill och ha pottan nära. Man kan våga vara ute på tomten eller göra en mindre utflykt nära hemmet (ha gärna lång t-shirt eller liknande så man slipper gå helt naken nertill). Men inga trosor eller kalsonger! Då kan barnet tro att de har blöja på sig och kissar kanske på sig. Att ta sig utanför huset är ett sätt för barnet att förstå att man måste kunna säga till, kunna hålla sig lite och hinna till en toalett. Se till att ni kissar det sista ni gör innan ni går ut och berätta varför.

Dag 3

Likadant som dag 2. Gör en eller två mindre utflykter och ha gärna med pottan. Jobba med det positiva och försök få barnet att gilla pottan.

Fortsättningsvis

Beroende på hur det har gått så fortsätter ni naket någon dag till. Om ni tycker det funkar okej så kan ni ta bort löst sittande byxor (inga trosor eller kalsonger) så barnet förstår att man måste gå på pottan. Vi väntade 1-2 veckor innan vi tog på kalsonger. Och det hände några olyckor och han bajsade på sig i kalsongerna flera gånger. Det var såklart jobbigt men vi gav inte upp. Efter någon vecka hade han fått till även nummer två och han hann till pottan. Just att göra nummer 2 krävde extra uppmärksamhet och trygghet på pottan då det är lite läskigt för många barn. Ha tålamod och var närvarande och till och med kramas kanske när de sitter på pottan.

Det gäller att anpassa efter barnet och gör utflykter om ni känner att det funkar, var väldigt närvarande med barnet och prata om pottan.

För oss har det sedan fortsatt gå väldigt bra. Efter tre dagar kände vi att han hade fattat grejjen och de allra flesta gångerna hann vi till pottan. Men det fortsatte hände någon olycka då och då. Detta var i juli och när han började förskolan i augusti så gick det väldigt bra. Någon olycka vid lunchvilan men annars bra. Vilken lättnad!

Jag skulle säga att det tog ca 2 månader innan jag vågade lämna extrakläderna hemma och lita på att det fungerar. Då kunde jag vara hela lugn och inte känns mig orolig när vi skulle åka iväg. Det var lite svårare för Noel att göra nummer 2 men när han väl hade lyckats så har även det fungerat bra.

Jag rekommenderar verkligen att läsa boken för där står allt väldigt noggrant och det finns massa mer att säga om detta men det var i alla fall en sammanfattning av hur vi gjorde. Här har jag skrivit ihop mina bäst tips.

Mina bästa tips

  1. Se till att ha madrasskydd i sängen samt ett kisskydd att lägga till ex i soffan, vagnen osv i början.
  2. Anpassa er efter barnet. Det går inte att säga en viss ålder som ett barn kan börja gå på pottan. Vissa kör babypottning när de är spädbarn medan andra väntar flera år innan man introducerar pottan. Alla barn är olika och ni som föräldrar känner ett barn bäst och när det passar att dra igång.
  3. Våga gå all in på en gång! Fega inte och gör det halvhjärtat. Om det ska bli enkelt och tydligt för var ett måste man våga ta steget
  4. Planera in potträningen så ni har den tid och fokus som krävs.
  5. Tänk ett steg framåt hela tiden. Man är nervös när man slutar med blöja så se till att alltid ha med extra ombyte så det är enkelt löst om en olycka sker.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.