Pulled pork, pulled beef, pulled älg.. ja man kan tydligen långlaga det mesta kött man kan tänka sig. Jag gillar konceptet att det sköter sig själv, blir mustigt och mycket smak, kan ätas som plockmat, tacos eller burgare och tillbehören kan varieras i oändlighet. Jag har testat att göra pulled chicken och det blev riktigt gott. Kycklingköttet är tacksamt att tillaga med alla dessa smaker eftersom det inte smakar så mycket i sig och behöver det där lilla extra. Bli inte rädd för listan på alla kryddor och ingredienser man ska ha. Det går såklart att byta ut till den kryddan du gillar eller helt enkelt det du har hemma. Våga testa dig fram!
Pulled chicken-burgare med syrlig carrotslaw (ca 4 port)
Ingredienser
800 g kycklinglårfilé
2 msk olivolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk malen ingefära
0,5 dl tomatpuré
1 msk worcestershiresås
2 tsk soja
2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
2 dl vatten
Morotscoleslaw:
2 morötter
2 syrliga äpplen
2,5 dl turkisk yoghurt
Sallad
Tomat
Rödlök
Bröd
Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Skala och skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta och fräs lök, vitlök, chilipulver, paprikapulver, kanel, spiskummin, koriander och ingefära. Lägg i kycklingen i grytan och krydda med salt och svartpeppar. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt. Tillsätt tomatpuré, worcestershiresås, soja, balsamvinäger, dijonsenap och vatten och blanda väl. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen ca 2 timmar.
Ta ut grytan och dra isär kycklingen med gafflar och rör sedan runt så såsen blandas med kycklingen.
Morotscoleslaw: Riv morötter och äpplen till coleslaw. Pressa över lite citron. Blanda i turkisk yoghurt och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Roligt att göra pulled chicken, det har jag inte provat någon gång men det låter väldigt gott.
Ja, det kan jag rekommendera 🙂 Kram"