I samarbete med Gårdssällskapet

Allt lamm är tillagat och det är dags för en ny köttlåda. Nu har jag fått en blandad låda med både nöt- och fläskkött och den första köttbiten fick bli en fläskkarré i bit. Och de senaste åren har det ju varit populärt med pulled pork och varianter på det så här bjuder jag på mitt recept. Istället för den vanliga bbq-såsen kokar jag en egen tomatsås som köttet får tillagas i. Bli nu inte rädd att det tar många timmar för så fort du fått ner allt i grytan klarar det sig själv i ugnen. Till det dragna fläskköttet serverar jag en kryddig bönsalsa och lite tortillabröd. Det blir jättegott och mycket smak!

p9090021 p9090030

Pulled pork med bönsalsa och koriander (4 port)

Ingredienser
Ca 700 g fläskkarré i bit
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver

Tomatsås:
3 msk olivolja
1 färsk jalapeño
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk honung
1 burk krossade tomater (á 400 g)
1 msk tomatpuré
3 msk oxfond

Bönsalsa:
1 burk vita bönor (ca 240 g avrunnen vikt)
2 tomater
1 liten röd lök
1 burk majs (á 150 g)
1 lime
En nypa chiliflakes
0,5 kruka koriander

Tortillabröd
Koriander
Créme fraiche

Gör såhär
Sätt på ugnen på 125 grader.
Tomatsås: Kärna ur och finhacka jalapeñon. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och chili någon minut. Tillsätt sedan tomatpurén och låt fräsa med en minut innan du tillsätter krossade tomater, honung och oxfond och låt puttra 15 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Krydda köttet med salt svartpeppar, chilipulver och paprikapulver och lägg i en gjutjärnsgryta. Häll över tomatsåsen
Sätt på locket och ställ in i ugnen ca 5-6 timmar. När köttet är klart är det enkelt att dra isär med två gafflar. Dra då isär köttet med gafflarna och blanda med tomatsåsen.
Bönsalsa: Skala och hacka rödlök. Hacka tomaterna. Blanda de avsköljda bönorna med tomat, lök, majs, skal och saft från limen och hackad koriander. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa chiliflakes.
Servera köttet med tortillabröd, bönsalsan, créme fraiche och resten av koriandern.

p9090050

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b