Nu är det höstlov! Den här veckan är Noel hemma med oss hela veckan och det känns så mysigt. Det innebär att jag inte har bloggdag idag utan istället är det öppna förskolan som står på schemat. Det blir kusinhäng och korv med bröd.

Laga mat med pumpa

Förra veckan delade jag med mig av mina bästa pumparecept och idag ska ni få ett till. För pumpan ska ju inte bara vara en dekoration om du frågar mig. Pumpa är ju så gott och går att använda till mycket. I det här receptet har jag blivit inspirerad av Tuvessonskan. Och inte alls för receptet är hittat hos henne utan för boken Plåtmat. Hon har nämligen precis släppt sin bok Plåtmat och jag gillar verkligen konceptet. Att laga mat på en plåt. Mindre disk, enklare matlagning och väldigt gott. Jag har inte själv haft möjligheten att bläddra i boken men med tanke på vad Julia brukar göra för recept är jag övertygad om att det är en grym bok.

Så den här rätten går in under kategorin plåtmat 🙂

  

Pumpaplåt med grönkål och quinoa (4 port)

Ingredienser
1 butternutpumpa
3 vitlöksklyftor
4 stora grönkålsblad
4 port quinoa
1 grönsaksbuljongtärning
Ett par nävar pumpafrön
Lagrad ost

Hummus:
3 dl kokta kikärter
1 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala pumpan och gröp ur kärnorna. Skär den i bitar/skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Pressa på vitlöksklyftorna och blanda runt. Sätt in i ugnen 20 minuter.
Koka quinoan enligt anvisning med buljongtärning istället för salt.
Under tiden kan du ansa grönkålen och riva i bitar. Lägg i en bunke och ringla på lite olivolja och salt och blanda. Lägg på grönkålen på pumpan när den varit i ugnen 20 minuter. Låt gå in i ugnen igen 5-10 minuter.
Nu kan du göra hummusen. Lägg kikärter, tahini, vitlök, pressad citron, olivolja och spiskummin i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt och svartpeppar.
När grönkålen fått fin färg tar du ut plåten och river på lite ost och strör på pumpakärnor och lägger på quinoan. Servera med hummus.

0

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.