Vi är inne i andra halvan av oktober och pumpans årstid är här. Halloween närmar sig och man ser mycket pumpor överallt. Det dekoreras, men gröper ur, man målar på och man kan ju även tillaga pumpa. Min favorit är att tillaga butternutpumpa och det enklaste är att bara rosta den i ugnen med lite olja och kryddor och servera med t ex någon god korv, en rejäl bit getost eller varför inte blanda ner i en pasta? Pumpa går att använda till mycket men jag tror inte alla är bekväma hur man ska göra. Så idag tänkte jag bjuda på massa pumparecept!

Våga testa nytt!

Bli inte rädd för att köpa pumpa med dig hem. När du bara fått bort skalet är det jättefint fruktkött som är så användbart. Och det är roligt att tillaga sånt man inte brukar ha hemma i köket. Pumpan är som en rotfrukt med lite söt smak och som passar utmärkt att rosta i ugnen, antingen för sig själv eller ihop med andra rotfrukter. Jag tycker den passar bra ihop med salt ost (t ex get eller feta) samt örter såsom salvia och rosmarin.

Pasta, risotto och marmelad

För att få fler att laga mat den denna fina råvara tänkte jag dela med mig av några av mina favoritrecept med just pumpa. Det är lite blandad kompott och ni får jättegärna skriva om det är något recept ni blir extranyfikna på eller om ni har något smarrigt att dela med er av till mig. Nu kör vi!

Pumparecept

Såhär har jag samlat flera olika recept med just pumpa som jag hoppas kan inspirera. Varsågoda!

Örtig pumparisotto - pumparecept

Örtig pumparisotto som kan ätas som den är eller serveras med en god bit kött eller annat

Pasta med pumpa, citron och salvia - pumparecept

Pasta med pumpa, citron och salvia är en gryyyymt god rätt! Ni bara måste smaka detta <3

Pumpamarmelad - pumparecept

Pumpamarmelad som passar utmärkt till ostbrickan. Smaksatt med vanilj, kardemumma och citron

Citronrisoni med pumpa - pumparecept

Citronrisoni går snabbt att laga och i den har jag både pumpa och broccoli. Och toppad med créme fraiche och rivet citronskal.

Asiatisk butternutsoppa med kokosmjölk och sting från chili. Mums!

cajungryta

En smakrik cajungryta med pumpa, kräftstjärtar och chorizo. Inte så snyggt men väldigt gott!

1

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.