Maillista

När vi köpte hus så var en av de grejjerna jag såg fram emot lite extra att kunna ha en liten köksträdgård med örter och annat ätbart. Blommor är fint men jag motiveras mer av sånt som går att äta och använda i matlagningen. Det är roligt att testa sig fram vad som funkar att odla och vad som ger mycket ätbart för lite jobb. För nej, jag har inte gröna fingrar men jag försöker bli bättre sakta men säkert.

Rabarbermarmelad med kardemumma

Egen rabarber

Till min lycka insåg jag att vi hade ju en stor rabarber precis bredvid de andra odlingarna. Rabarber är sånt jag sällan köper i butik utan jag använder bara det om jag fått från någon eller så. Har kunnat sno från syrran en del men nu har jag min egen som jag kan plocka av när jag vill. Så i år har jag njutit av rabarber och gjort både paj och soppa samt smoothie. Sen har jag även ansat, rengjort och strimlat för att sedan frysa in så vi kan njuta av syrliga rabarberefterrätter även i vinter. Vilken lyx!

Så precis i slutet på sommaren gjorde jag rabarbermarmelad och min favoritsmaksättning är kardemumma. Kombinationen är så god! Så den här marmeladen är väldigt enkel och så god. Jag sparade en burk hemma men sen gjorde jag lite småburkar att ge bort. Bra presenttips!

Rabarbermarmelad med kardemumma  Rabarbermarmelad med kardemumma

Rabarbermarmelad med kardemumma

Ingredienser
600 g rabarber
1 msk pressad citron
2 dl syltsocker
1 tsk hel kardemumma
1 krm natriumbensoat

Gör såhär
Skölj rabarbern och strimla. Lägg rabarbern i en kastrull med pressad citron, socker och mortlad kardemumma. Låt koka upp och låt puttra 10 minuter. Dra av kastrullen från värmen.Ta sedan ur lite marmelad i ett glas och blanda ner natriumbensoat. Rör ner det i kastrullen och häll sedan upp marmeladen på burkar och låt svalna.


Jag älskar att använda kardemumma i marmelad. Här finns ett annat recept där jag gjort krusbärsmarmelad med kardemumma.

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a