fbpx
Som jag berättade häromdagen har jag startat en surdeg på råg. Nu har jag äntligen provat att baka och resultatet blev över förväntan. Än så länge kan det inte riktigt jämföras med riktiga bagerier men övning ger färdighet. Nästa gång är det nog dags att prova göra baguetter.
 
Jag har köpt två jäskorgar som underlättar när brödet ska jäsa då degen är lite lösare än vanlig bröddeg och kan behöva stöttas upp för att hålla formen. Man känner sig lite proffsigare också 😉
 
När du ska baka med surdegen behöver den vara aktiv så ta fram så mycket surdegsgrund du behöver ca 12 timmar innan och mata den med måtten i förra inlägget (jag har matat min och måtten fungerade bra).
 
Receptet för detta bröd hittade jag hos Cookiesndreams och det blev väldigt saftigt och gott tack vare äpplet och moroten. Jag kan för övrigt rekommendera hennes blogg som är toppenfin och genomarbetad!
 
Om någon av er läsare har något bra recept på surdegsbröd så är jag tacksam om ni vill dela med er.
 
Rågsurdegsbröd med äpple och morot

Rågsurdegsbröd med äpple och morot

Ingredienser
6 dl vatten 37 grader
20 g jäst
0,75 dl mörk sirap
2 msk flingsalt
2 dl aktiv rågsurdegsgrund
4 dl rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
100 g rivna morötter
100 g rivet äpple
175 g valnötter
Gör såhär
Smula jästen och blanda ut med vattnet, tillsätt sirap, salt samt din aktiva rågsur. Häll i mjölet lite i taget i vätskan och låt arbeta ihop till en deg. Låt degen arbetas i maskin på medelhög hastighet i ca 12 minuter tills den känns riktigt smidig. Knåda därefter för hand in rivet äpple, riven morot samt halverade valnötter i degen innan den ställs för jäsning under bakduk till dubbel storlek i ca 90 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Jag formade min till en avlång limpa och la den i en mjölad jäskorg (oval 2000 g). Annars kan du forma degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper (degen kan behövas stöttas upp lite för att hålla formen). Låt bröden jäsa upp igen i ca 90 min eller till dubbel storlek. Under tiden kan du sätt på ugnen på 250 grader. När du satt in bröden i ugnen vrider du ner till 225 grader och kastar in lite vatten på en plåt i botten utav ugnen, det hjälper till att få en fin skorpa. Grädda bröden i ca 30-35 min.
Rågsurdegsbröd med äpple och morotRågsurdegsbröd med äpple och morot
Detta är även mitt bidrag till ”Säsongens bästa” hos Det Gröna Skafferiet med tema äpple.

7 svar

 1. Kicki

  Vad duktig du är 🙂 Du är verkligen flitig o provar det mesta. Tack för en härlig blogg som alltid gör mig glad 🙂 Kramar

  Svara
 2. Annika

  Jag gjorde det här brödet, men jag glömde forma det, hällde bara i det direkt i jäsformen, nu kommer det bli platt bröd 🙁

  Svara

  Mentions

 • 💬 Räksoppa på egen räkfond • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b