Rågsurdegsbröd
Ingredienser
1 burk bagarens rågsurdeg
25 g jäst
5 dl vatten
9 dl vetemjöl special
4 dl grovt rågmjöl
3 tsk salt
1 msk olivolja
Gör såhär
– Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
– Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
– Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
– Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
– Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
– Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.
0
Ja, förvånansvärt bra! Det tar ju en hel del tid att jäsa men det tar inte så mycket tid att arbeta med degen vilket var skönt 🙂
Jag testade vete-varianten, hade lite bråttom så jag lät inte dem jäsa så länge som man skulle. MEN det blev bra ändå!