Jag har länge varit sugen på att prova baka surdegsbröd men vill inte behöva ha en surdeg som jag ska “mata” regelbundet. Så jag blev glad när jag hittade bagarens surdeg på burk och var tvungen att prova. Jag hade bara vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special men det blev jättegott i alla fall. Receptet finns på burkens undersida men jag skrev ner det här. Prova du också!
Rågsurdegsbröd

Rågsurdegsbröd

Ingredienser
1 burk bagarens rågsurdeg
25 g jäst
5 dl vatten
9 dl vetemjöl special
4 dl grovt rågmjöl
3 tsk salt
1 msk olivolja

Gör såhär
– Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
– Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
– Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
– Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
– Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
– Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

 

 

 

Rågsurdegsbröd

Inga svar än

  1. Sandra

    Ja, förvånansvärt bra! Det tar ju en hel del tid att jäsa men det tar inte så mycket tid att arbeta med degen vilket var skönt 🙂

    Svara
  2. Kim

    Jag testade vete-varianten, hade lite bråttom så jag lät inte dem jäsa så länge som man skulle. MEN det blev bra ändå!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b