fbpx
Godmorgon!
 
Som jag nämnde för ett tag sedan har jag under en tid funderat på att starta en surdeg. Surdegsbröd är så gott och det är lite spännande att prova. Dessutom kostar det ju inte speciellt mycket att prova eftersom det är vatten och mjöl och en skvätt honung. Vi äter inte alltför mycket bröd hemma men när vi väl gör det får det gärna vara surdegsbröd. Så jag bestämde mig för att ge det en chans.
 
Jag gillar rågsurdegsbröd bättre än vetesurdegsbröd och när jag dessutom har läst att det är lite lättare att starta en rågsurdegsgrund var beslutet enkelt. Jag läste på olika sidor och provade. Nu är min surdegsgrund klar och det är dags att baka något smaskigt bröd snart. Men eftersom det tar några dagar att få igång en aktiv surdeg så lägger jag ut det nu.
 
Eftersom jag är nybörjare på detta får ni rutinerade gärna komma med tips på hur man bäst håller den i liv och om du har något smaskigt recept på lager får du gärna dela med dig.
 
Rågsurdegsgrund

 

Rågsurdegsgrund

Dag 1
2 dl rågmjöl
2 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
Gör såhär
Blanda ihop mjöl, vatten och honung i burk, ställ undan degen med locket på glänt i rumstemperatur. Surdegen måste få syre. Det kommer nu att bildas jästsvampar och mjölksyrabakterier i surdegen.
Dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl fingervarmt vatten
Gör såhär
Nu borde surdegen ha kommit igång och höjts med en massa små bubblor. Mata degen med mer mjöl och vatten och blanda runt och ställ åter undan ett dygn med locket på glänt.
Dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl fingervarmt vatten
Gör såhär
Mata degen med mjöl och vatten och blanda.
Dag 5
Nu bör surdegen vara klar. Den är lite bubblig och doftar friskt och syrligt. Använd en del till bakning eller ställ den i kylen tills den ska användas.
När surdegen inte ska användas ställs den in i kylskåpet med locket på (degen ska vara aktiv när den ställs in i kylen). 
 
Nu har inte jag hunnit mata min surdeg ännu men enligt en rad olika hemsidor ska man göra såhär: Cirka 1 gång i veckan måste degen matas. Ställ en tom skål på vågen och häll i den kylskåpskalla surdegsgrunden, tillsätt rågmjöl och vatten, rör runt ordentligt, häll tillbaka i den vanliga burken, sätt locket på glänt och låt stå i rumstemperatur över natten. Ställ sedan in i kylen igen. Använd följande mått:
 
50 g surdeg – 100 g fingervarmt vatten och 60 g (1 dl) mjöl.
100 g surdeg – 200 g fingervarmt vatten och 120 g (2 dl) mjöl.
 
Om det blir något över av den kylskåpskalla grunden när man matar häller man ut det (eller ger till en vän) och diskar ur burken. Man vill nämligen inte ha en för stor surdeg eftersom den kräver mer och mer mat.
 
När man ska baka med surdegen ska man ta fram den 12 timmar innan och mata den så den är aktiv lagom till bakningen. Mer om det i första receptet som kommer inom ett par dagar!
 
Rågsurdegsgrund
Lycka till med era surdegar!

    Mentions

  • 💬 Rågsurdegsbröd med äpple och morot • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b