I samarbete med Gårdssällskapet
Om jag ska välja topp-tio av de godaste vardagsmiddagarna så kommer absolut spaghetti och köttfärssås vara med. Det är enkelt att göra, gott att variera med olika kryddor och det tar inte lång tid. Det är även lätt att göra till många så det räcker till gäster eller matlådor. Det är helt enkelt en vardagsfavorit! Men det går ju även lika bra att äta på helgen förstås men då kanske man vill piffa till den lite. Då tycker jag den här ragun kan vara något. Det är en pimpad köttfärssås kan man säga 😉 Jag fick nämligen nötfärs i den senaste köttlådan och då ville jag göra en riktigt god ragu på detta så färsen fick sällskap av bland annat sidfläsk, lök, morötter, selleri, palsternacka, rödvin och örter. Resultatet blev jättegott!
Ragu med rotfrukter och rött vin (8-10 port)
Ingredienser
Ca 1 kg nötfärs
0,5 dl olivolja
200 g sidfläsk
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
4 stjälkar selleri
3 morötter
1 palsternacka
1 dl tomatpuré
4 dl rött vin
3 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 köttbuljongtärningar
3 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
1,5 msk torkad timjan
8-10 port tagliatelle
Parmesanost
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter och palsternacka. Strimla sellerin. Skär sidfläsket i små tärningar. Mortla timjan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs sidfläsk med lök, vitlök, selleri, palsternacka och morötter några minuter. Tillsätt tomatpuré, oregano, basilika och timjan och låt fräsa med 2 minuter till innan du lägger allt i en gryta. Stek köttfärsen i stekpannan och krydda med salt och svartpeppar. Lägg den brynta färsen i grytan och tillsätt vin, buljongtärningar, sambal oelek och krossade tomater. Låt puttra under lock ca 30-45 minuter. Smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Koka pastan enligt anvisning. Servera pastan med såsen och riven parmesan.
Lämna ett svar