Maillista

Julen är över och det är dags att börja tänka på nyår. Så vad passar väl bättre än att jag delar med mig av tre nya recept som jag varmt kan rekommendera till nyår? Men först några förslag på recept som redan finns på bloggen så kan du skapa din egen trerättersmeny. Ända från fördrink till efterrätt. Varsågoda!
 
Fördrink:
 
Snittar och tilltugg:
 
Förrätt:
 
Huvudrätt:
 
Efterrätt:

Räkcocktail med pepparrotsmajo och wasabirom (4 port)

Ingredienser
250 g skalade räkor
1 stor vitlöksklyfta
2 lime
1 tsk sambal oelek
3 msk olivolja
2 mozzarellaost
2 små avokados
Några salladsblad
1 liten rödlök
8-10 cm gurka
3 msk majonnäs
1 msk pepparrot
2 msk wasabirom
Gör såhär
Blanda ihop majonnäs med pepparroten och smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda pressad vitlök, sambal oelek, skal och saft från limen och olivolja. Rör ner räkorna och krydda med salt och svartpeppar.
Skär mozzarellan och gurkan i tärningar. Kärna ur avokadon och skär i tärningar. Skala och strimla rödlöken. Vänd snabbt ihop riven sallad med gurka, avokado, rödlök och mozzarella. Vänd ner 3/4 av räkorna och dela upp salladsröran i fyra glas. Lägg på resten av räkorna och toppa med en klick pepparrotsmajonnäs och wasabirom.
 

Oxrulladgratäng med sötpotatisstomp (4 port)

Ingredienser
8 skivor lövbiff
150-200 g färskost
3 stjälkar selleri
200 g fetaost
3 salladslökar
3 dl grädde
3 dl créme fraiche
1 dl vatten
2 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 tsk soja
3 dl riven ost
Sötpotatisstomp:
4 port sötpotatis
50 g smör
0,5 dl grädde
Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skär sellerin och salladslöken i stavar. Bred på färskost på köttskivorna. Lägg på en eller två selleristavar, salladslök och fetaost. Krydda med salt och svartpeppar och rulla ihop till en rulle och sätt ihop med tandpetare. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn rulladerna så de får fin färg. Lägg över rulladerna i en ugnsfast form. Häll grädde, créme fraiche, vatten, fond, dijonsenap och soja i stekpannan. Låt koka ihop och häll sedan över rulladerna. Sätt in i ugnen 30 minuter. Under tiden kan du göra stompet. Om inte såsen täcker rulladerna helt kan du ta ut formen och ösa sås över rulladerna någon gång. Ta sedan ut formen och strö över riven ost och sätt in i ugnen ca 15 minuter till. Lägg på en foliebit om den får för mycket färg.
Skär potatisen i grova bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen grovt med en ballongvisp och blanda ner smör och grädde och krydda med salt och svartpeppar.
 

Saffranspannacotta med vinbär och kryddigt havrecrunch (4 port)

Ingredienser
4 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
1 krm vaniljpulver
Knappt 0,5 dl rörsocker
2 gelatinblad
0,5 g saffran
2 dl vinbär
Havrecrunch:
0,75 dl havregryn
2 msk rörsocker
15 g smör
1 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
Gör såhär
Pannacottan: Lägg vinbär i botten på varje glas. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter. Blanda grädde, saffran, urskrapad vaniljstång med frön, vaniljpulver och rörsocker i en kastrull. Låt det koka upp och låt puttra i 5 minuter. Rör ner yoghurten. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och rör tills det smält. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar.
Havresmul: Häll havregryn, rörsocker, kardemumma, kanel  och smör i en stekpanna på hög värme. Låt smöret smälta och rör om då och då i ett par minuter. Häll ut smulorna på ett bakplåtspapper och låt det svalna en aning innan du lägger det på pannacottan. Toppa med några vinbär.
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a