Räkor är ruggigt gott! Det tar i och för sig en del tid att skala de men det är så värt att köpa stora räkor med skal. Vissa saker ska man helt enkelt inte snåla in på. Den här risotton hade aldrig blivit densamma med skalade räkor i lake. Bra råvaror krävs för att det ska bli en bra rätt! Tyvärr äter vi dock räkor alldeles för sällan för när vi åt den här risotton kom jag på hur otroligt gott det är. Antingen att ha i mat eller bara äta räkor med tillbehör som middag. Med majonäs, ett gott bröd och lite vitt vin. Vad mer kan man behöva?
Så här kommer receptet som påminde mig om hur gott det är med räkor. En räkrisotto med ärtor, fänkål och citron. En rätt att imponera på middagsgästerna med!
Räkrisotto med ärtor och citron (6-8 port)
Ingredienser
4 dl risottoris
1 l grönsaksbuljong
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2-3 stjälkar selleri
0,5 fänkål
2 dl vitt vin
200 g frysta gröna ärtor
1 kg frysta räkor med skal
1 citron
2 dl parmesan
50 g smör
Gör såhär
Tina och skala räkorna. Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Strimla sellerin och hacka fänkålen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Ha sedan i fänkål och selleri och låt fräsa ett par minuter till. Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i ärtor, skal från citronen, parmesanost och smör. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Avsluta med att vända ner räkorna och spara några till garnering.
Lämna ett svar