Maillista

Flankstek är en stor, platt nötköttbit från magregionen som blir fantastiskt gott och mört om man tillagar det på rätt sätt. Jag har ätit det några gånger men aldrig tillagat själv så förra helgen blev det premiärtillagning av flankstek. Vi började med att marinera den i bland annat liquid smoke (mycket gott!) och sen körde den i ugnen på låg värme och sen är det viktigt att man skär av fibrerna, och inte längs med. Till köttet åt vi en god grönkålssallad och paprikasås. Kanske något till helgmiddagen?

 DSC_0002

Rökmarinerad flankstek med grönkålssallad och paprikasås (6 port)

Ingredienser
1 kg flankstek
0,5 dl olivolja
0,5 dl rödvin
2 tsk liquid smoke
1,5 msk vinäger
1 msk ljust muscovadosocker
2 tsk kanel
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk chiliflakes

Paprikasås:
2 dl turkisk yogurt
1 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprikapulver
1 nypa chilliflakes

Grönkålssallad:
En stor påse grönkål
0,5 citron
2 msk olivolja
200 g fetaost
2 paprikor
1 stor näve ruccola
3 tomater
1 röd lök

Gör såhär
Blanda ihop olivolja, vin, liquid smoke, vinäger, socker, kanel, pressad vitlök och chiliflakes. Lägg köttet i en påse och häll på marinaden och låt ligga i kylen ca 2 timmar. Sätt på ugnen på 90 grader. Ta sedan fram köttet i god tid och hetta sedan upp en stekpanna med olivolja och stek köttet hastigt i pannan (ca 20 sekunder per sida). Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 55 grader (ca 30 minuter). Låt sedan vila 5-10 minuter innan du skär upp det i 5 mm tjocka skivor. Du ska skära tvärs över fibrerna för att köttet ska bli mört.
Paprikasås: Blanda ihop yoghurt, créme fraiche, tomatpuré, paprikapulver, chiliflake, salt och svartpeppar.
Sallad: Skär bort stammen på grönkålsbladen och dela ner bladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll på pressad citron, olivolja och lite salt och massera med händerna ett par minuter. Skala och strimla rödlöken. Skär paprika och tomat i mindre bitar och blanda ner i grönkålen tillsammans med rödlök, ruccola och fetaosttärningar.
Servera köttet med salladen och såsen.

DSC_0067

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a