När jag letade inspiration till årets stora julbak så hittade jag det här receptet på rosmarinkola hos Kriis Kitchen. Det lät helt enkelt för gott för att inte testa. Jag har gjort lite småförändringar men i grunden är det samma recept. Det blev såå god! Perfekt touch av rosmarin utan att ta över. och sen med de rostade hasselnötterna uppepå. Muuuuums!

Rosmarinkola med hasselnötter (ca 80 små kolor)

Ingredienser
50 g hasselnötter
75 g smör
2 dl vispgrädde
0,5 tsk havssalt
5 kvistar rosmarin
0,5 tsk äkta vaniljpulver
250 g strösocker
170 g glykos

Smörpapper

Gör såhär
Grovhacka nötterna. Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna snabbt och lägg i en skål åt sidan.
Smält smöret och tillsätt grädde, havssalt, vaniljpulver och hela rosmarinkvistar och blanda. Ta fram en till kastrull och koka upp socker och glykos på hög värme tills det når en temperatur på 170 grader. Ta sedan av kastrullen från värmen och rör ner smörblandningen (ha grytvantar på för det kan skvätta). Ställ sedan kastrullen på plattan igen och låt koka upp på medelvärme och rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen när den nått 123 grader. Plocka upp rosmarinkvistarna och häll sedan kolan i en bakplåtspappersklädd form. Strö över de rostade nötterna och låt sedan svalna i rumstemperatur. Skär i bitar och slå in i smörpapper.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b