Oj, vad jag njuter av att det är helg. Vi var ute i fredags och igår hade vi en slappardag på stan, kollade på bio och sen åkte vi hem och åt mat och kollade film. Riktigt skönt! Om en stund kommer AC hit och idag ska vi baka och göra vad vi har lust med.
Det blir en hel del grillad mat och färskpotatis nu på sommaren och det är jättegott. Ibland kan det dock vara smarrigt att göra något annat så nu tänkte jag bjuda på ett recept med rostasfilé och potatisbakelse. Potatisbakelsen består av potatis, grädde, vitlök och persilja. Allt toppas med riven ost och gratineras i ugnen. Jag serverar rätten med haricots verts och en sallad med gröna blad och tomater. En riktig pangmiddag!

 

Rostasfilé i pepparsås med potatisbakelse

Rostasfilé i pepparsås med potatisbakelse (4 port)

Ingredienser

Rostasfilé med pepparsås:
600 g rostasfilé
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl cognac
2 tsk dijonsenap
2 msk pepparkorn
2 msk kalvfond

Potatisbakelse:

6 potatisar
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
4 dl riven ost
1 dl grovhackad persilja

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp grädden till potatisen i en skål och pressa i vitlöken och ha i grovhackad persilja. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Skala och riv potatisen grovt och rör ner i gräddblandningen. Rör ner 2 dl riven ost. Häll upp blandningen i portionsformar och toppa med resten av osten. Grädda i ugnen ca 25 minuter.
Stek rostasskivor i rikligt med smör och krydda med salt och svartpeppar. Stek ett par minuter på varje sida och lägg sedan köttbitarna på ett fat. Häll i cognac, grädde, mjölk, kalvfond, dijonsenap och mortlade pepparkorn. Låt puttra och smaka av såsen med cayennepeppar och eventuellt salt och peppar. 
Servera med harry kuvert (ja, jag vet att det inte stavas så) frästa i smör och vitlök.

Potatisbakelse

Inga svar än

  1. Ulrika

    Vilken härlig blogg! Jag hittade hit av en slump och kommer definitivt att kolla in här ofta.
    Såsen till rostasfilén här brukar jag också göra, men utan dijonsenap och med whisky i stället för cognac – prova gärna det! Och fräs gärna herrkuverten 🙂 med bacon för ytterligare sälta och smak!
    Jag har tidigare matbloggat för släkt och vänner och funderar på att ta upp det igen, men min blogg är långtifrån lika snygg och välfylld som din!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b