fbpx

Denna måndag är det dags för ett billigt vegetarisk recept som är utmärkt vardagsmat. Som jag nämnde i gårdagens söndagslista är januari en månad när plånboken är lite tunnare än vanligt och då kan det vara bra att dra ner på matkostnaderna efter bästa förmåga. Vi försöker t ex använda det vi har hemma i största möjliga mån och göra frystömning denna månad. Och sen använder vi oss såklart av tipsen som jag skrev om igår. Detta är även mitt bidrag till Månadens gröna med tema billig vardagsmat och det passar ju utmärkt. Receptet räcker till ca 8 portioner så antingen kan det räcka till fler middagar eller matlådor. Perfekt med storkok för att dra ner på kostnaderna. Jag toppade soppan med lite förn för att få lite tuggmotstånd och sen passar det utmärkt att servera med bröd eller varför inte fröknäcke. Och självklart kan du byta ut till de rotfrukterna du gillar eller de som är allra billigast just nu. Jag har speciificerat hur mycket jag tog av varje rotfrukt men bara det är ca 2,5 kg totalt.

Rotfruktssoppa med frön Rotfruktssoppa med frön

Rotfruktssoppa med frön (ca 8 portioner)

Ingredienser
500 g rotselleri
500 g gulbetor
200 g kålrot
200 g palsternacka
800 g potatis
300 g morötter
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde

Créme fraiche
Solrosfrön
Melonkärnor

Gräslök

Gör såhär
Skala och skär rotselleri, gulbetor, kålrot, palsternacka, potatis, morötter och gul lök i tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Lägg alltihopa i en kastrull och tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och koka sedan med lock tills rotfrukterna är mjuka. Mixa då slätt med stavmixer eller i en blender. Tillsätt sedan grädden och låt koka upp igen. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Servera soppan med créme fraiche, klippt gräslök och frön.

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.