Jag älskar att köpa rotfrukter och ha rejält hemma. Man kan ha det till så mycket och håller länge. Mina favoriter är att rosta i ugn med goda kryddor och servera till valfritt protein, göra en rotfruktsplåt med kikärter och grönkål och toppa med någon ost, ha i pastasås eller mustiga grytor och sen såklart – soppa! Nu är det högsäsong för soppor och jag älskar att äta en varm soppa hemma eller på utflykten när det är någon minusgrad ute och man är lite småfrussen. Denna gång fick det bli en rotsellerisoppa med curry.
Förutom rotselleri har jag även morötter och palsternacka och sen kryddade jag med curry och ingefära. För rotfrukter passar väldigt bra ihop med kryddor såsom curry, kanel, ingefära och liknande. Prova t ex att pudra kanel på rotfrukter i ugn, ger en helt annan karaktär.
Som ni vet gillar jag att toppa soppan med diverse smarrigheter. Denna gång blev det tomat, fetaost och grönkål. En näringsboost!
Rotsellerisoppa med curry (6 port)
Ingredienser
400 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk curry
1 msk malen ingefära
2 l vatten
2 grönsaksbuljong tärningar
2 dl vit quinoa
Grönkål
2 tomater
200 g fetaost
Gör såhär
Skala rotselleri, morötter och palsternacka och skär i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp rikligt med olja i en stor gryta. Fräs löken så den mjuknar och tillsätt sedan vitlök, curry och ingefära och låt fräsa en minut. Tillsätt sedan rotselleri, morötter, palsternacka, vatten, grönsaksbuljongträningar och quinoa. Låt koka upp och puttra under lock 20 minuter. Mixa den slät med stavmixer och smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime.
Servera med grönkål, tomat och fetaost.
Fler rotsellerisoppor:
This Article was mentioned on sandracallermo.se