Julstämningen är här och snart ska vi tända första adventsljuset. Pyntningen ska göras klar och det kommer nog bli en och annan julgodisbit under dagen. På den stora julbakningsdagen för ett par veckor sedan gjorde vi en saffransfudge som jag hittat receptet på här och den blev så god. Den är nog topp tre på årets godaste julgodis (och då får ni ha i åtanke astt jag hittills gjort 16 sorter.

Hoppas ni alla får en mysig advent!

DSC_0381 DSC_0350

Saffransfudge med citron (ca 70 st)

Ingredienser
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
3 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran
100 g vit choklad
1 citron

Gör såhär
Koka upp socker, sirap, grädde, smör och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär. Häll i saffran några minuter innan kolan är färdig. Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola) för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen i bitar tillsammans med cest från citronen och rör till en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.