Igår julpyntade vi här hemma! Mamma och jag höll på hela dagen och fick hjälp (och stjälp) av Noel och Mila. Det var tomtar, julgran, lussebullar, julmusik, julpyjamas, stjärnor och massa mys. Jag älskar vårt julpyntade hem. Magiskt mysigt och jag bara njuter.

Så vad passar väl bättre att idag ge er årets första julrecept. Jag brukar ju ha en hel del julrecept varje år och detta år kommer jag absolutinspirera till en hel del nya godissorter och annat gott med julens smaker. Temat för i år kommer att vara mindre socker (men absolut inte alla recept) och mer nötter och mörk choklad. Jag försöker ju äta mer antiinflammatoriskt och då passar detta bra. Det blir en hel del dadlar och nötsmör bland annat. Muuuums!

Saffransgranola med dadlar och mandlar

Jag har rätt många recept i min julkategori (närmare bestämt 171 st!!!) så om du redan nu är nyfiken så klicka dig in där och spara dina favoriter. Om du gillar det du testar, dela gärna vidare till andra. Då blir jag så glad!

Det kommer bli snabba godisrecept, juliga desserter, middagar med juliga ingredienser och kanske en och annan frukost. Och på tal om frukost, jag inleder med ett smarrigt recept på saffransgranola med dadlar och mandlar. Massa goda frön, nötter, gryn, kryddor, jordnötssmör och annat gott blir en magisk granola att strö på din frukostyoghurt. Här har jag serverat den med chiapudding, turkisk yoghurt, jordnötssmör och granola. Så himla gott!

Saffransgranola med dadlar och mandlar 

Saffransgranola med dadlar och mandlar

Ingredienser
5 dl havregryn
2 dl helt bovete
2 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl psylliumfrön
2 dl valnötter
1 dl sötmandlar

15 färska dadlar
1,5 dl jordnötssmör
2 dl vatten
1 nypa flingsalt
2 kuvert saffran (á 0,5 g)
1,5 msk kardemumma
1,5 msk kanel

1 dl torkade gojibär

Gör såhär
Sätt på ugnen på 150 grader. Hacka valnötter och mandlar grovt. Blanda havregryn, bovete, pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, sesamfrön, psylliumfrön, valnötter och sötmandlar.
Mixa ihop urkärnade dadlar, jordnötssmör, vatten, salt, saffran, kardemumma och kanel och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Ta fram två plåtar med bakplåtspapper och sprid ut granolan på plåtarna. Rosta i ugnen ca 30-45 min minuter och röra om då och då.
Ta ut ur ugnen och rör ner torkade gojibär.

Saffransgranola med dadlar och mandlar

2

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.