Något av de första julrecepten jag bestämde mig för att skapa i år var en saffranskladdkaka utan gluten, mjölk och ägg. Anledningarna är enkla: Kladdkaka är magiskt gott, saffran är ett måste och allergirecept är ju min grej. Och ska jag berätta en sak? Denna blev magisk! Jag gjorde en liknande kladdkaka i semmeltider och den blev så god men innehöll såklart kardemumma istället för saffran. Så jag utgick från den och la även till fiberhusk i denna och då höll den ihop bättre. Den blev så rackarns god så nu får ni ta del av det här receptet: saffranskladdkaka – glutenfri och dessutom fri från ägg och mjölk. Varsågoda!
Saffranskladdkaka – glutenfri och vegansk
Ingredienser
150 g mjölkfritt margarin
2 frp saffran (á 0,5 g)
2 dl strösocker
2 dl rismjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
150 g mandelmassa
1 dl kikärtsspad
Vegansk vispgrädde
Några lingon
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg margarinet i en kastrull och låt smälta på låg värme. Ta av margarinet från värmen. Rör i saffran.
Blanda ihop strösocker, rismjöl, fiberhusk, vaniljsocker och salt.
Riv mandelmassan grovt. Blanda ner mandelmassan och kikärtsspad i margarinet. Rör sedan ner i de torra ingredienserna och blanda till en klumpfri smet.
Häll smeten i en springform med bakplåtspapper (och smörade kanter). Jag valde en mindre springform för mer höjd. Grädda i ugnen ca 25-35 minuter (beroende på storlek på formen). Låt den svalna.
När den svalnat kan du vispa grädden och spritsa den på kakan. Pudra över florsocker och toppa med några lingon.
Lämna ett svar