Något av de första julrecepten jag bestämde mig för att skapa i år var en saffranskladdkaka utan gluten, mjölk och ägg. Anledningarna är enkla: Kladdkaka är magiskt gott, saffran är ett måste och allergirecept är ju min grej. Och ska jag berätta en sak? Denna blev magisk! Jag gjorde en liknande kladdkaka i semmeltider och den blev så god men innehöll såklart kardemumma istället för saffran. Så jag utgick från den och la även till fiberhusk i denna och då höll den ihop bättre. Den blev så rackarns god så nu får ni ta del av det här receptet: saffranskladdkaka – glutenfri och dessutom fri från ägg och mjölk. Varsågoda!

Saffranskladdkaka – glutenfri och vegansk

Saffranskladdkaka – glutenfri och vegansk

Saffranskladdkaka – glutenfri och vegansk

Ingredienser
150 g mjölkfritt margarin
2 frp saffran (á 0,5 g)
2 dl strösocker
2 dl rismjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
150 g mandelmassa
1 dl kikärtsspad

Vegansk vispgrädde
Några lingon

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg margarinet i en kastrull och låt smälta på låg värme. Ta av margarinet från värmen. Rör i saffran.
Blanda ihop strösocker, rismjöl, fiberhusk, vaniljsocker och salt.
Riv mandelmassan grovt. Blanda ner mandelmassan och kikärtsspad i margarinet. Rör sedan ner i de torra ingredienserna och blanda till en klumpfri smet.
Häll smeten i en springform med bakplåtspapper (och smörade kanter). Jag valde en mindre springform för mer höjd. Grädda i ugnen ca 25-35 minuter (beroende på storlek på formen). Låt den svalna.
När den svalnat kan du vispa grädden och spritsa den på kakan. Pudra över florsocker och toppa med några lingon.

Saffranskladdkaka – glutenfri och vegansk

Glutenfria saffranskladdkaka

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b