Maillista

Denna vecka startade vi med riktig måndagslyx med goda vänner och mousserande till fördrink. Sedan bjöd vi våra gäster på laxsoppa med räkor, musslor och massa gott i. Till detta serverades chili- och limeaioli och baguette. Eftersom aiolin innehåller äggulor passade jag på att använda äggvitorna till efterrätten som blev en len mangomousse med frisk lime och passionsfrukt. Till detta hade jag försökt mig på att göra chokladgaller med mörk och vit choklad men de glömde jag lägga på tyvärr. Men det hade nog varit gott att servera till 😉 Kvällen avslutades med att killarna testa sig igenom vårt whiskyutbud här hemma.
 
Hur som helst frågade gästerna om receptet och det är väl ett godkänt betyg? Så varsågoda!

 

Saffranskryddad laxsoppa med chili- och limeaioli (6 port)

Ingredienser
400 g lax
200 g skalade räkor
1 burk musslor
1 purjolök
2 stjälkar selleri
2 morötter
0,5 fänkål
2 vitlöksklyftor
1-1,5 dl kräftfond
2 dl vatten
5 dl vitt vin
4 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1-2 tsk fänkålsfrön
Paprikapulver
En näve bladpersilja
Chili- och limeaioli:
2 äggulor
4 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 lime
1 röd chili
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
Klyv purjolöken på längden och strimla fint till halvmånar. Strimla fänkålen. Strimla sellerin. Skala och slanta morötterna. Finhacka vitlöken. Tärna fisken i bitar. Finhacka bladpersilja. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs purjolök, fänkål och vitlök. Tillsätt svartpeppar, saffran, mortlade fänkålsfrön, paprikapulver, kräftfond, vin, créme fraiche och grädde. Låt koka ca 15 minuter och ha sedan i morötterna och låt puttra med 5 minuter. Ha sedan i laxen och sellerin och låt koka någon minut. Ha sist i räkor och musslor och smaka av med salt, svartpeppar och citron.
Aioli: Skala vitlöksklyftorna och pressa ner i en liten skål. Vispa ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Finhacka chilin och ha i aiolin. Riv ner cest från limen och pressa i saften. Ha i senap och vinäger och krydda med salt och svartpeppar.

Mangomousse (4 port)

Ingredienser
250 g mango
1 lime
2 msk florsocker
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
 
2 passionsfrukter
0,5 lime
Gör såhär
Mixa mangon i en mixer, riv i limecesten, pressa ner limejuicen och blanda i florsockret. Blanda väl.
Vispa äggvitorna och grädden hårt var för sig. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter och koka under tiden upp två msk vatten i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i det heta vattnet och blanda sedan ner det i mangopurén. Rör ner grädden, blanda ordentligt och vänd sedan ner äggvitorna och blanda försiktigt. Häll upp i glas och låt stå i kylen några timmar. Garnera med passionsfrukt och limeklyftor precis innan servering.
0

Inga svar än

  1. Anonym

    Åh gud va gott! Va sugen jag blev nu! Hur piffig är inte du?! Så grym och engagerad <3 Puss från syster

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a