Här hemma pågår packning och lite nyårsförberedelser och snart åker vi mot Falun där vi ska fira nyår i goda vänners sällskap. Det ska bli roligt och skönt med lediga dagar där man inte kan fixa hemma och stå i. Vi alla hjälps åt med maten så vi ska fixa sås till varmrätten samt snittar. Ni får se resultatet sen.
Inför julbaket köpte jag en rejäl bunt med saffranspåsar och nu finns det inte många kvar. Men när jag hittade en hel laxsida i butiken så blev jag genast sugen på lax i kombination med saffran. Till detta en krämig oreganomajonäs och härligt rostade grönsaker. Enkel mat som räcker till många! Hel laxsida blir så saftigt och gott.
Saffranslax med oreganomajo och rostade grönsaker (ca 8 port)
Ingredienser
1 hel laxsida
1 lime
1 pkt saffran (á 0,5 g)
1 tsk chiliflakes
2 msk olivolja
Oreganomajo:
2 dl majonäs
1 dl créme fraiche
1 kruka oregano
1 msk pressad lime
Rostade grönsaker:
Sötpotatis
2 gula lökar
1 gul paprika
1 röd paprika
Ruccola
Gör såhär
Oreganomajo: Mixa samman majonäs med pressad lime och oregano. Rör ner créme fraichen och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Rostade grönsaker: Sätt på ugnen på 200 grader. Skär sötpotatisen i bitar. Skär paprikan i bitar. Lägg sötpotatisen på en plåt och ringa över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen ca 20 minuter. Under tiden kan du förbereda laxen.
Laxen: Blanda skal och saft från limen med olivolja, saffran och chiliflakes. Lägg laxen på en plåt och häll över limeblandningen. Krydda med salt och svartpeppar. Ta ut plåten med sötpotatis och lägg på paprikan. Sänk värmen till 175 grader och ställ in både sötpotatisplåten och laxen i ugnen (gärna varmluft). Låt stå i ugnen 20 minuter och ta sedan ut båda plåtarna.