December månad innebär en hel del glöggmys, adventsfika, middagsbjudningar och liknande för vår del och vad passar väl bättre än att göra en laddning av dessa saffransmandlar för att ha med sig istället för blomma när man ska gå bort? Gör en stor sats och dela upp i flera små cellofanpåsar eller glasburkar och dekorera med ett fint band. Jag kan lova att det blir uppskattat!


Saffransmandlar med kardemumma
Ingredienser
0,75 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 g kuvert saffran
0,75 tsk kardemumma
400 g mandlar
Gör såhär
Mortla kardemumman. Häll i saffran och lite socker i morteln och mortal ihop alltsammans. Blanda ner kryddorna i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt det koka lite så sockret löser sig och tillsätt sedan mandlarna. Låt stå kvar på plattan och rör så allt blandas ordentligt. Häll ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna och svalna. Häll sedan i en glasburk med lock. 



Liten undring. Låter du dem bara torka? Ingen rostning i ugnen?
Ja, precis. Låter de vara kvar i kastrullen med värme så sockret sätter sig och sen häller jag bara ut de på en plåt och låter stå i rumstemperatur 🙂